- NORSKE, DANSKE, BULGARSKE: Lista over hva Norwegian er, er lang, ifølge ordene bak sjef Bjørn Kjos på pressekonferansen under den pågående streiken i går. Nå kan danskene komme til å sympatistreike med nordmennene.  Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
- NORSKE, DANSKE, BULGARSKE: Lista over hva Norwegian er, er lang, ifølge ordene bak sjef Bjørn Kjos på pressekonferansen under den pågående streiken i går. Nå kan danskene komme til å sympatistreike med nordmennene. Foto: Halvor Solhjem Njerve / DagbladetVis mer

Seviceforbundet i Danmark vil ta ut 3 000 i sympatistreik

I støtte for flyverne i Norwegian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Serviceforbundet i Danmark tar trolig ut 3 000 medlemmer i sympatistreik med de streikende flygerne i Norwegian.

Til Dagbladet opplyser det danske Serviceforbundet at et møte nettopp er avsluttet om streikeplanene. 

2 000 piloter og kabinansatte - Vår formann vil si noe når hun er ferdig i møte, de sitter i møte om noe helt annet nå. Hun satt i møte om sympatistreiken fram til klokka 10, sier Serviceforbundet når Dagbladet ringer. 

*Saken oppdateres.

Ifølge danske TV 2 News vil sympatistreiken finne sted først om to uker. 

- Jeg vil anta at 3 000 medlemmer kan bli involvert i en eventuell sympatistreik, hvorav 2 000 medlemmer med funksjoner i lufta. Her på huset dekker vi både (ansatte i) kabin og cockpit, sier forbundsleder John Dyrbart.

- Vi kan også utvide sympatistreiken til visse deler av sikkerheten på flyplassen.

Norwegian: - Synd  Fagorganisasjonen er en del av danske LO, og har medlemmer fra blant annet eiendoms- og flyvebransjen. 

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian har fått med seg nyheten om en eventuell sympatistreik.

- Vi synes det er synd at fagforeningene er så lite opptatt av kundene. Det er de vi lever av, sier han.

- De setter dem i potensielt vanskelige situasjoner, de risikerer arbeidsplasser når marginene er sånn som nå. Streik har store økonomiske konsekvenser.   
Natt til lørdag brøt meklingen sammen, og Norwegian-streiken var et faktum. I går ble 35 000 reisende rammet. Også i dag er alle innenriksflyvninger både i Norge og resten av Skandinavia innstilt.  

Nowegian-sjef Bjørn Kjos brøt stillheten i går. På en pressekonferanse på Fornebu uttalte han at han synes situasjonen er tragisk. Samtidig avviste han påstander om at ledelsen ønsker å styre NAN inn i konkurs.

En sentralt plassert kilde sier imidlertid i dag til Finansavisen at fagbevegelsen nå risikerer å presse fram den konkursen i NAN som de har fryktet. 

Forlangte lønnsfrys Konflikten gjelder Norwegians skandinaviske datterselskap, Norwegian Air Norway (NAN). Parat og Norwegian Pilots Union forlangte tariffavtale direkte med morselskapet NAS og ikke i NAN hvor pilotene er ansatt.

Norwegian forlangte lønnsfrys, kutt i en omstridt forsikringsordning og overgang til innskuddspensjon. Natt til lørdag endte det med brudd i meklingen.

På pressebriefen i går sa Kjos at det finnes uttallige bevis på at fagforeninger har gått så langt at de har streiket selskaper konkurs. 

Han sier ryktene om planer fra Norwegian-ledelsen om å slå NAN konkurs, er oppspinn. 

- Rent spinn - Vi har aldri vurdert det, så det er rent spinn som er kommet opp. Jeg vet ikke hvem som har servert dette spinnet. Det er utallige historier og eksempler på at fagforeninger har streiket selskaper konkurs, men vi har ikke hatt planer om å slå vårt datterselskap konkurs, sa Kjos i går. 

LES OGSÅ: Slik går det med pengene dine om flyselskapet slås konkurs

Dagbladet kommer med mer.