Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-anklaget lærer krever jobben tilbake

KRAGERØ (Dagbladet):Lærer Anton Klausen (58) i Kragerø krever 300 000 i erstatning og jobben tilbake etter å ha blitt anklaget for å ha befølt elevene i barneskolen. Han fikk sparken etter 32 år som lærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enestående sak

Den spesielle saken startet i Arbeidsretten i Kragerø i går. Påstand står mot påstand.

- Jeg føler at jeg er blitt offer for en hysterisk tankegang. Saken har vært en enorm belastning, men det var godt å komme i retten og få legge fram mine synspunkter, sier Klausen til Dagbladet.

Intim?

Var han en 'gammeldags' lærer som viste elevene omsorg - eller gikk han over streken og viste en krenkende adferd. Selv forklarer han at han kunne ta elever på fanget og gi dem en klem, men han avviser at han skal ha kysset ei jente i nakken og befølt noen under genseren.

Seinere i uka skal elever og lærere som reagerte på Klausens oppførsel vitne i saken.

Intim-anklagene mot den 58 år gamle læreren ble aldri politianmeldt, men skolemyndighetene i Kragerø valgte å avskjedige ham. Med støtte fra Norsk Lærerlag krever nå Klausen erstatning og jobben tilbake.

Kragerø kommune viser til at elever er en utsatt gruppe, og hevder at det var grunnlag for å si opp Klausen på grunn av hans uakseptable oppførsel.

- Hysteri

- Jeg har blitt offer for et hysteri etter at skolefolk var på pedofili-kurs. I retten er det første gang jeg har kommet til orde for å forsvare meg, sier Klausen.

Han står åpent fram for å forsvare seg mot anklagene.

- Jeg fikk sjokk da jeg ble kjent med påstandene om at jeg hadde tuklet med elevene. Noen sånt hadde jeg aldri opplevd i mitt lange liv som lærer, sier Klausen til Dagbladet.

Det er snart et år siden han ble konfrontert med anklagene om at han var for intim med elevene i barneskolen på Sannidal. Ei jente på ti år hadde forklart hjemme at han hadde kysset henne på halsen da hun satt på fanget hans.

Klausen ble innkalt til rektor. Han bekreftet at han kunne ha elever på fanget for å trøste dem, men benektet noe mer. Han lovet også at det ikke skulle fortsette siden det var mot skolens holdning.
I de neste ukene fortsatte ryktene å svirre.
Kolleger, foreldre og flere elever skal ha mislikt hans oppførsel. Klausen ble sykemeldt, og han fikk aldri forklare seg for foreldre eller skoleledelsen.

Måtte gå

Saken ble ikke politianmeldt, men Undervisningsutvalget i Kragerø ga den 58 år gamle læreren sparken. Han fikk tilbud om en helt annen jobb i kommunen, med 25 prosent mindre lønn. Dermed valgte han å gå til erstatningssak med advokatene til Norsk Lærerlag i ryggen.

Advokat Pål Kvernås hevdet i sitt innledningsforedrag at Kragerø kommune hadde brutt regelverket i arbeidslivet når Klausen fikk sparken.

Støtte

I en årrekke hadde Anton Klausen arbeidet på Kjøllebrønn skole i Kragerø, men han ble overflyttet til Sannidal da den lille grendeskolen ble lagt ned for noen år siden.

Foreldre og elever herfra har skriftlig gitt uttrykk for at de aldri har hatt noe å utsette på lærerens oppførsel.

KJEMPER: Lærer Anton Klausen mistet jobben på barneskolen i Sannidal etter anklager om tukling med elevene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!