«Sex-død» gir presseoppvask

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, vil ha den såkalte Frøya-saken behandlet i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget kan fastslå om mediene brøt god presseskikk da de brakte nyheten om kvinnen som ble funnet død i sitt hjem på Frøya forrige lørdag.

- Dette er en sak som berører en rekke av punktene i pressens Vær varsom-plakat, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold til Adresseavisen.

Føler seg uthengt

Pressens Faglige Utvalg er et selvdømmeorgan. Saker som blir klaget inn av parter som føler seg urettferdig behandlet, blir vurdert i forhold til medienes etiske regelverk, Vær varsom-plakaten. Generalsekretæren i Norsk Presseforbund har såkalt initiativrett, og kan klage inn de saker han vil.

Nå ber Kokkvold PFU vurdere om mediene begikk overtramp da de omtalte funnet av en død kvinne på Frøya i Sør-Trøndelag sist lørdag. Politiet antydet at kvinnen var påført skader etter seksuell aktivitet, og hennes ektemann følte seg etterpå forhåndsdømt som sexforbryter i pressen.

- PFU har de siste årene behandlet en rekke saker, der redaksjonene må minnes om sitt selvstendige ansvar i forbindelse med publisering. Vi må presisere at informasjon fra politi og påtalemyndighet må vurderes utfra de samme kildekritiske prinsippene som enhver kilde, sier Per Edgar Kokkvold.

Han mener både Adresseavisen og VG har opptrådt i strid med presseetiske prinsipper i sin dekning av saken. Dagbladet får godkjent karakter av Kokkvold fordi ingen berørte er identifisert.

Ikke søksmål

Enkemannen til den døde kvinnen, som har status som siktet i saken, meddeler gjennom sin advokat Øystein Skogrand at det ikke skal reises erstatningssøksmål mot pressen.

De etterlatte på Frøya vil nå avvente behandlingen av presseoppslagene i PFU. Deretter vil det bli tatt stilling til om politiets håndtering av saken har vært klanderverdig nok til å klages inn til det særskilte etterforskningsorganet for politisaker, SEFO.

(NTB)