- Sex-dom et tankekors for norske turistkvinner

Sjømannspresten i Dubai har hatt daglig kontakt med norsk kvinne (25) som anmeldte voldtekt i mars. Så kom varetekt, husarrest og dom - mot henne selv.

 SHARIALOVER:  Sjømannsprest Gisle Meling, her under en vielse på stranda i Dubai tidligere i år, mener dommen mot den norske kvinnen reiser flere spørsmål til ettertanke. Foto: Øyvind Sæthre, Sjømannskirken.
SHARIALOVER: Sjømannsprest Gisle Meling, her under en vielse på stranda i Dubai tidligere i år, mener dommen mot den norske kvinnen reiser flere spørsmål til ettertanke. Foto: Øyvind Sæthre, Sjømannskirken.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 25 år gamle ugifte, norske kvinnen som er dømt til 16 måneders fengsel i Dubai for utenomekteskaplig sex, har de fire siste månedene levd i «utvidet» husarrest innenfor det arabiske emiratet.

Kvinnen kommer ikke ut fra Dubai før alle strafferettslige forhold er gjort med emiratet, som praktiserer islamsk lovgivning - såkalte sharialover.

Norge har ikke utleveringsavtale med Dubai.

Bor i Qatar Hun måtte levere fra seg sitt norske pass etter fire døgn i varetekt da hun hadde politianmeldt en mann for voldtekt etter en kombinert jobb - og helgetur med kolleger.

De to siste årene har hun bodd og jobbet i Doha i Qatar for den svenske møbelkjeden The One, som har mange skandinaver ansatt i arabiske land.

Kvinnen har bodd privat og hatt daglig kontakt med sjømannsprest Gisle Meling, hans kone Anniken og andre ansatte ved Sjømannskirken i Dubai, emiratet som har drøyt 3 000 norske fastboende.

I går kom dommen hun i det lengste trodde ikke ville blitt snudd mot henne etter flere runder i retten.

- En flott person - Dommen er et hardt slag. Vi har lært henne å kjenne som en flott person. Både vi og hun er veldig klar over at vi er i et land med en annen kultur og et annet rettssystem, sier sjømannsprest Gisle Meling til Dagbladet fra feriehytta i Svolvær.

Det var rett etter domsavigelsen i går at kvinnen ringte om dommen.

Det er sjømannspresten som med hennes godkjennelse har gjort saken kjent for norsk offentlighet.

25-åringen har formidlet til Dagbladet at hun selv ikke orker å prate om sin situasjon før i morgen.

Tankekors for norske turister - Slik jeg jeg har forstått rettsprosessen har det ikke hatt noen betydning at kvinnen bor i Qatar.

-Derfor er det et ekstra tankekors at en slik uventet situasjon tilsynelatende kan oppstå for en kvinnelig, norsk Dubai-turist med hvilken helst norsk adresse, sier sjømannsprest Gisle Meling til Dagbladet.

Han og kona har flere ganger fått høre 25-åringens versjon av hva som skjedde denne kvelden i mars.

Ringte politiet - ble selv pågrepet Det var kvinnen selv som ringte politiet og anmeldte voldtekt. Politiet kom, kvinnen forklarte seg og svarte på politiets spørsmål. 

Der og da snudde saken seg helt rundt.

Kvinnen ble pågrepet, siktet for utenomekteskaplig sex og ulovlig drikking av alkohol og varetektsfengslet i fire døgn. Etter løslatelsen har hun fått hjelp og støtte av det norske konsulatet og Sjømannskirken i Dubai.

I rettsmøtene har hun hver gang hatt støtte av representanter for både konsulatet, Sjømannskirken og lokal jurist.

I dommen som nå er falt, er 25-åringen funnet skyldig for brudd på sharialovens bestemmelser om sex utenfor ekteskap og for å ha drukket alkohold uten lisens - i tillegg til falsk forklaring.

Skuffet - og sterk - Hvordan  er veien videre ?

- Kvinnen har en lokal advokat, og dommen er allerede anket. Men jeg kjenner ikke gangen og mulighetene videre. Så selv om hun er veldig skuffet nå, har hun vist seg forbausende sterk, sier sjømannspresten.

Mannen som den norske kvinnen anmeldte, har også fått dom i saken. Også han er dømt for utenomekteskaplig sex, ikke for voldtekt, etter det Meling er blitt fortalt.

25-åringen har hatt flere besøk fra familie og venner i Norge siden hun er blitt låst innenfor Dubais grenser.