Sex-dømt behandlet pasienter

KRISTIANSAND (Dagbladet): Voldtekts- og voldsofre blant pasienter ved psykiatrisk poliklinikk ved Vest-Agder sentralsykehus kan ha blitt behandlet av en sosionom som i forrige måned selv ble dømt for voldtekt og vold mot to tidligere samboere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen har både på egen hånd og i team behandlet psykiatriske pasienter ved sykehuset og satt også som fylkesleder i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere. Han trakk seg fra vervet sist mandag under henvisning til «personlige årsaker».

Tiet om fortida

Verken pasientene eller sykehuskollegene har hatt peiling på sosionomens fortid.

Under jobbintervjuet til vikarstillingen i fjor tiet sosionomen om at han var under etterforskning for vold- og sexkriminalitet. Han fortalte heller ingenting til sine overordnede da statsadvokaten 13. januar i år tok ut tiltale mot ham. Først etter domsavsigelsen i forrige måned ble sykehusledelsen informert. Forholdet har hittil ikke fått noen følger for mannens ansettelsesforhold.

Skjermer pasienter

Iførste omgang ble sykehusledelsen bare informert om det eldste overgrepet som skjedde for ni år siden. Først i går fikk hans overordnede vite at han i herredsretten også ble dømt for en voldsepisode for snaut to år siden. I tillegg ble han dømt til å betale 60000 i oppreisning til eks-samboeren.

Avdelingsoverlege Dag Brendefuhr sier til Dagbladet at sykehuset har sørget for at sosionomen ikke lenger har kontakt med pasienter som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep.
Tirsdag er sosionomen innkalt til møte hos Brendefuhr etter at sykehusets jurist har vurdert saken.

- Pasientenes rettigheter går selvsagt foran rettighetene til en av våre ansatte, sier Brendefuhr.

- Vi har ikke hatt noen ting å utsette på sosionomens atferd eller arbeidsmåter på jobben. Dette er på mange måter en svært vanskelig sak å håndtere, sier han.

Overrasket

Pasientombud Gunhild Solberg reagerer kraftig på at sykehusledelsen har latt sosionomen bli værende i jobben:

- Jeg reagerer dersom han har vært i direkte pasientbehandling også etter at ledelsen ble orientert, sier Solberg.

- Pasientene har krav på å bli behandlet av personer som er kompetente til oppgaven både faglig og personlig, sier hun.

Anket dommen

Sosionomen har anket dommen fra herredsretten der han ble dømt til halvannet års fengsel, derav ni måneder betinget. Verken sosionomen eller hans forsvarer, advokat Trygve Staff, Oslo, ønsker å kommentere saken.

Det var barna til sosionomens eks-samboer som i november 1996 fikk henne til å anmelde mannen. Sosionomen fortalte i retten at han hadde problemer med hukommelsen fordi han var beruset. Han husket imidlertid at han satt over samboeren i sengen og tildelte henne flere slag.

Herredsretten legger til grunn at kvinnen ble utsatt for grov og vedvarende vold i sammenheng med voldtekten. Den sterkt traumatiske opplevelsen har satt dype psykiske spor i henne.