Sex-dømt prest velsignet brudepar

KRISTIANSAND (Dagbladet): Biskopen i Agder vil ha full rapport om hva som skjedde i Hisøy kirke i Arendal forrige lørdag da en sex-dømt tidligere sokneprest sto i alterringen og velsignet brudeparet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fem år siden forbrøt soknepresten seg gjentatte ganger mot en av sine konfirmantjenter. Etter overgrepene mot den 14-årige jenta fikk han inndratt sine presterettigheter og måtte dra fra bygda.

Like fullt stilte han i alterringen da han giftet bort dattera si til sønnen til soknepresten på Hisøy.

Offeret reagerer

Hendelsen har gått sterkt inn på jenta som i sin tid ble utsatt for sokneprestens sex-overgrep. - Det er utrolig at ikke kirkens menn har bedre dømmekraft enn dette. Det oppfattes som svært krenkende at presteskapet tar eks-soknepresten inn i varmen igjen på denne måten, sier et familiemedlem til Dagbladet.

Både Hisøy-presten og den sex-dømte presten la sine hender på brudeparets hoder og velsignet dem mens de knelte ved alterringen. Den sex-dømte presten skal også ha lest skriftssteder under vielsesseremonien.

Utillatelig

Biskop Olaf Skjevesland reagerer skarpt på hendelsen. Han ville ikke ha tillatt eks-prestens opptreden dersom han hadde blitt spurt på forhånd. Sokneprest Holberg forsikret biskopen om at hans eks-kollega ikke deltok i seremonien.

- I slike saker må vi være formelle og opptre ytterst korrekt. Det står om vår troverdighet både som kirke og som arbeidsgiver, sier Skjevesland og forlanger full rapport.

Uten prestekjole

Sokneprest Svein Holberg på Hisøy setter liten pris på å få søkelyset mot seg etter vielsen, og svarer på Dagbladets henvendelse at eks-presten var der som far, uten å ha med seg prestekjole i det hele tatt. - Journalister er noe jeg skyr som pesten. Hvis du er journalist, så tror jeg at jeg må si til deg at da har du trøbbel med å komme til himmelen, sier soknepresten før samtalen blir brutt.