Sex, dop og vold

BAMBLE (Dagbladet): Jan W. Schüssler opplevde et helvete som ungt modelltalent i Paris. - Unge gutter blir misbrukt seksuelt og gitt dop. Men jeg tviholdt på mine prinsipper, derfor måtte jeg rømme Paris som 17-åring, sier Schüssler (31), som har skrevet filmmanus om sine opplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen om Schüsslers modelliv gjennom fem år blir en thriller - fra virkeligheten - om 17-åringen som kom alene til Paris for å gjøre modellkarriere. Det blir ingen glamorøs historie, men en fortelling om det som skjer bak motebransjens vakre fasade. Opptakene skal etter planen starte i Paris og Oslo neste år.

Det selvbiografiske manuset har Schüssler skrevet sammen med manusforfatteren Angela Amoroso, som tidligere har skrevet manus til flere norske kortfilmer. Det er nordmannen Lars Patterson i det britiske filmselskapet United Media Ltd. som skal produsere filmen.

Kysset i ansiktet

Schüsslers kjennskap til Gianni Versace er begrenset, men kjennskapen til motebransjen er derimot stor. I filmmanuset forteller han om hvordan unge modeller blir misbrukt og ødelagt psykisk. Om hvordan drømmen om evig lykke og masse penger snus til hat i takt med illusjonene som brister.

- Den første jeg møtte i Paris var en stor mann i kimono og en liten silkehatt. Jeg husker at han hadde ringer på alle fingrene. Plutselig kysset han meg over hele ansiktet - og da var helvete i gang. Jeg var bare i Paris i seks måneder, men det føltes som et livslangt mareritt.

17-åringen fikk en liste over 15 avtaler allerede første dag. Han ble forklart at hvis noen hadde lyst til å kysse ham i ansiktet, så var det greit. Ville de klappe ham på stumpen, så var det også greit.

Jan W. Schüssler hadde i flere år vært modell i Oslo, med bare hyggelige erfaringer. Behandlingen han fikk de første ukene i Paris karakteriserer han som et hundeliv.

Kokain i boller

Karrieren skjøt likevel fart etter at den lovende fotomodellen fikk byttet arbeidsgiver. Krefter i det som den gang skal ha vært Paris største modellbyrå, løftet ham til topps.

Men livet i motebransjen viste seg fortsatt å dreie seg om mye mer enn moter. Schüssler forteller blant annet om ville middagsselskaper med superstjerner.

- I enkelte selskaper var det store boller med kokain, men jeg holdt meg helt unna. En av kameratene mine fra New York ble med på en tur til Saudi-Arabia hvor han ble presset til å ha sex med en sjeik. Naturlig nok likte han det ikke og klaget til den daglige lederen. Dagen etterpå ble han funnet med ti knivstikk i ansiktet og brystet, sier Schüssler .

Han er ikke i tvil om at det var folk i motebransjen som sto bak ugjerningen.

Uvirkelig

Den norske modellen lot seg aldri friste til å bli med i jakten på «lykken» i Paris. Schüssler hadde en kjæreste som ventet hjemme, han var overbevist om at penger ikke var synonymt med lykke. Derfor klarte han de enorme utfordringene.

En modellkollega uttrykte at det var greit at en 50 år gammel mann hadde sex med ham, fordi det var et steg oppover på karrierestigen. To år seinere traff Schüssler tilfeldigvis den samme personen i Los Angeles. Da var han et arbeidsledig narkovrak.

Angrer ikke

Paradoksalt nok angrer ikke Jan W. Schüssler et sekund på hva han har gjort, men han advarer ungdom mot å tro at modelljobb er det samme som lykke. Forbindelser han knyttet i løpet av fem år som toppmodell, er mye verdt for ham i dag. Men det har kostet.

- Det er ikke kult å bli presset opp mot en vegg av en mann som griper tak i det du har mellom beina. Det er ikke kult at en 50 år gammel mann stikker tunga inn i munnen din. Jeg har opplevd det. De truet meg med at jeg aldri mer skulle få jobb i motebransjen hvis jeg ikke gjorde som de sa. Da rømte jeg.

Fant lykken

Marerittet var over for Schüssler etter at han forlot den franske hovedstaden. Den virkelige suksessen som fotomodell gjorde han i London og New York i årene fra 1984 til 1987. Da hoppet han av og giftet seg hjemme i Norge.

- Modellbransjen er kanskje enda verre for jenter enn for gutter. Forskjellen er bare at de vet mer hva de går til, de vet at de skal passe seg. Jeg har ikke noe i mot homofile, jeg har flere venner som er det. Men en 17 år gammel gutt går ikke rundt å tenker på at det finnes menn på 50-60 år som vil ha sex med ham, sier Jan W. Schüssler.

ADVARER: - Jeg vil ikke fraråde noen fra å forsøke seg som modell, men de unge skal være klar over hvor tøff denne bransjen kan være, sier Jan W. Schüssler (31). Hans opplevelser som fotomodell danner grunnlaget for en ny spillefilm.