- Sex er overalt

- Sex er overalt ellers i samfunnet. Det er uunngåelig at det dukker opp i litteraturen, er tilsvaret fra norske forfattere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Ramslie, «Fatso»-forfatter:

- Når jeg bruker sex i «Fatso», gjør jeg det fordi jeg skriver om normalitet. Ofte bruker vi seksualitet og begjær for å ekskludere folk fra normalitetsbegrepet, og ofte handler det ikke om hva man gjør, men om hvem som gjør det. Min karakter er ensom, derfor er han seksuelt frustrert, derfor skriver jeg det jeg skriver. Jeg skriver om sex med den største selvfølgelighet.

Selma Lønning Aarø, forfatter:

- Overalt i samfunnet er det et massivt fokus på sex. Kanskje det hadde vært fint med en pause, for å flytte fokuset. På den andre siden er sex en veldig stor del av folks liv, så jeg tror de fremdeles er interessert i å lese om det, sier Lønning Aarø. I sin siste roman skriver hun om ei jente som blir utsett for et overgrep som trettenåring. Den smerten hun opplevde, forsøker hun siden å gjenskape.

- Mot slutten blir hun reddet ut fra et destruktivt seksuelt mønster. Jeg skriver ikke om sex for å provosere. Sex er ikke tabu lenger.

Mads Larsen, «Pornopung»-forfatter:

- Det Rottem har misforstått, er at det er en grunn til at vi velger å skrive om sex. Jeg bruker tematikken på samme måte som vold brukes i «American Psycho». Det er ikke sex i seg selv det handler om, sex er et symbol, det handler om å oppnå likestilling på ett av de feltene der det ennå ikke er likestilling, på kjønnsmarkedet. Det er det den store likestillingsdebatten kommer til å dreie seg om de neste åra.

Anne B. Ragde, forfatter:

Forfatter Anne B. Ragde mener Øystein Rottem bare må forberede seg på flere forfattere som skriver om sex. Ragde mener at nettopp i et samfunn hvor det fokuseres så sterkt på seksualitet, må Dagbladets hovedanmelder Øystein Rottem belage seg på at det kommer mer av dette i litteraturen. - Bøker av forfattere som Mads Larsen og Lars Ramslie bidrar til at det kommer nye lesergrupper til litteraturen, nemlig unge menn. Det disse beskriver, gjenspeiler samfunnet og understrømmene i det. Rottem må nok bare være forberedt på litt av hvert, for det kommer mer, sier forfatter Anne B. Ragde.