Sex, fyll og sykehus

Se hvordan norske tenåringer fester på Rhodos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RHODOS (Dagbladet):
- Det gikk helt feil i går.

Slik oppsummerer en 18-åring sin første kveld på ferieøya. Dagbladet møter ham og flere andre i en kameratgjeng. De er alle mellom 17 og 18 år, og i likhet med mange andre norske ungdommer har de valgt til å starte sommeren i Rhodos by.
Det betyr ville fester, sex og et farlig høyt alkoholinntak.

Ambulanse
I den lange og trange bargaten i Rhodos by, har festen definitivt begynt. Barene  ligger vegg i vegg og musikken dundrer. De mange innkasterne fra barene roper ut lovnader om billig sprit. Med lave priser og festlystne ungdommer i gatene er fristelsene for unge norske turister vanskelig å motstå. Ikke alle klarer å beherske seg.

- Det var en som måtte inn i en ambulanse for å bli sjekket i går, sier den ene gutten.

De forteller at ambulansepersonellet hadde merket seg at gutten trengte hjelp. Han skummet unormalt mye fra munnen så de ville sjekke tilstanden hans. Han er ikke den eneste norske gutten som kom i kontakt med helsevesenet i løpet av denne natten.

Sykehus
I halv fem-tiden samme natt møter Dagbladet en annen norsk gutt i hotellresepsjonen. Iført en skitten t-skjorte full av brune flekker snakker 17-åringen med resepsjonisten. Han har glemt hvor han bor. Det viser seg at han da kom rett fra akuttmottaket i byen.

- Han måtte på sykehus i går. Og så hadde han bæsjet rett utenfor sykehuset og ramlet i det etterpå. Det var derfor t-skjorta var så skitten, forteller en kamerat dagen etter.

Sykehuspasienten hadde våknet opp med to sprøytestikk i armen, etter alt å dømme fra legevaktbesøket. Dagen etter sykehusbesøket husker han nesten ingenting av hvordan han kom til å trenge legehjelp. Men tidligere på kvelden hadde vennegjengen han reiste ned med festet hardt.

 MAGNET:  Paradise Hotel-vinner Carl Eliassen (23) jobber som magnet på norske ungdommer på utestedet Pacha i bargaten på Rhodos. Her sammen med norske tenåringer. Foto: Håkon Eikesdal
MAGNET: Paradise Hotel-vinner Carl Eliassen (23) jobber som magnet på norske ungdommer på utestedet Pacha i bargaten på Rhodos. Her sammen med norske tenåringer. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Denne kvelden gikk det også galt for flere av guttene fra Trøndelag. En av dem kom tilbake fra nattens aktiviteter uten klær og lommebok, kun iført underbukse. Heller ikke han husker hvordan det skjedde.

Paradise-Carl
Selv om Rhodos også kan by på langt mer, er det liten tvil om at mange reiser til øya med kun ett mål for øye, nemlig festing. Paradise Hotel-vinner Carl Eliassen (23) jobber som magnet på festglade norske ungdommer. Han står i baren på utestedet Pacha, midt i bargata. Han kan skrive under på at øya er et fylleparadis.

- Det skjer jo så mye sykt her. I forrigår så jeg for eksempel en gutt som ble sugd bak bardisken, sier Eliassen.

Ikke ordentlige
Sammen med vinnere av ulike realityserier fra både Sverige og Danmark er han leid inn for å tiltrekke seg kunder til baren han profilerer, og realitystjernene er populære blant ungdommene.

Heftig musikk dundrer i veggene og Eliassen mikser drinker til ungdommene som har samlet seg rundt bardisken for å prate med ham. Jentene er spesielt interesserte, men Carl kunne ikke tenke seg å finne noen kjæreste på øya.

- Jentene som kommer hit er kanskje ikke 100 prosent kjærestemateriale. De er kanskje ikke de mest ordentlige kvinnene, eller hva man skal si. Det virker som om de lar en litt dirty side av seg selv komme frem. De drikker sykt mye og slår seg helt løs, sier Eliassen.

Overrasket

Ikke alle norske ungdommer som ferierer på Rhodos velger å ta festen helt ut. Øya som også er et yndet feriested for familier og folk i alle aldre, har mer enn bare billig sprit å by på.

I en hotellresepsjon sitter seks jenter mellom 17 og 18 år som har lagt ferien til Rhodos. De visste ikke at det var så mye fest og fyll i ferieparadiset.

- Jeg har vært på Rhodos seks ganger med familien tidligere, og jeg ble litt overrasket. Jeg visste ikke at det var så villt her, sier Hannah Arntzen Bondi (17).

 HELT VILT:  De fem jentene (fra venstre) Hannah Arntzen Bondi (17), Linn Veronica Bravo (18), Vilde Røv (17), Pernille Krabset (18), Kristin Øvland Fuglår (17) er blant de norske ungdommene på øya som ikke er der bare for å feste. - Jeg ble litt overrasket. Jeg visste ikke at det var så villt her, sier Hannah Arntzen Bondi. Foto: Håkon Eikesdal
HELT VILT: De fem jentene (fra venstre) Hannah Arntzen Bondi (17), Linn Veronica Bravo (18), Vilde Røv (17), Pernille Krabset (18), Kristin Øvland Fuglår (17) er blant de norske ungdommene på øya som ikke er der bare for å feste. - Jeg ble litt overrasket. Jeg visste ikke at det var så villt her, sier Hannah Arntzen Bondi. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Frister ikke
Jentegjengen er blant dem som ikke dro til Rhodos kun for å feste, og trekker frem at de blant annet synes mulighetene for shopping og strandliv er et godt alternativ til fyll.

- Vi er ikke her bare for å feste. Vi kom hit fordi vi ville ha litt ferie, og det frister ikke særlig å bare sove hele dagen og ikke huske hva man har gjort dagen før, sier Bondi.  

Flere norske reiseselskaper arrangerer turer til Rhodos nå i sommer. Reiseselskapet Ving opplyser at de tilbyr hjelp til formidling av informasjon og til anskaffelse av tolk til alle aldersgrupper dersom noe skulle alvorlig skulle inntreffe. De understreker likevel at de ikke har ansvar for hva ungdommer som reiser til utlandet gjør.

Ikke barnevakter
- Når det gjelder alkoholinnhold og det å drikke for mye må ungdommene passe på seg selv. De må oppføre seg på samme måte som man gjør i Norge og ta vare på seg selv, sier salg-og driftsdirektør i Ving, Marie-Anne Zachrisson.  

Årlig reiser 330 000 personer gjennom reiseselskapet Apollo. Tre prosent av disse er ungdom mellom 17 til 25 år som reiser både med og uten familie. Også Apollo mener ungdommene må ta vare på seg selv.

- Det sier seg selv at et reiseselskap ikke har mulighet til å kontrollere hva ungdommer gjør når de er på ferie, men vi har reiseledere på plass dersom de skulle behøve hjelp, sier informasjonssjef i Apollo, Helen Begby.  

Zacharisson forteller at reiseselskapet har et tilbud ved noen andre steder hvor utagerende festing er et vanlig fenomen.

- I Ayia Napa samarbeider vi tett med den svenske kirken hvor de ansatte fungerer som natteravner på de mest populære feststedene i byen. Dette opplever vi at fungerer veldig bra, men vi har ikke noe slikt tilbud på Rhodos, sier Zachrisson.

 

 SIMULERER SEX  To ungdommer simulerer sex på utestedet Paradiso på Rhodos. Foto: Håkon Eikesdal
SIMULERER SEX To ungdommer simulerer sex på utestedet Paradiso på Rhodos. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer