Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-glade Diego reddet skilpadde-arten sin fra utryddelse

Den 100 år gamle kjempeskilpadden Diego er far til rundt 800 skilpadder. Nå er arten reddet og Diego får dra hjem til Galapagos.

FYRRIG: Kjempeskilpaddene på Galapagos var utrydningstruede. Derfor ble kjempeskilpadda Diego tatt med til USA og et eget reproduseringsprogram. Takket være Diegos forplantningsevne og sexlyst, synes kjempeskilpaddene nå å ville overleve. Diego og hans mange barn skal også få dra tilbake til Galapagos-øya Española, hvor arten opprinnelig kom fra. Foto: Rodrigo Buendia / AFP / Scanpix
FYRRIG: Kjempeskilpaddene på Galapagos var utrydningstruede. Derfor ble kjempeskilpadda Diego tatt med til USA og et eget reproduseringsprogram. Takket være Diegos forplantningsevne og sexlyst, synes kjempeskilpaddene nå å ville overleve. Diego og hans mange barn skal også få dra tilbake til Galapagos-øya Española, hvor arten opprinnelig kom fra. Foto: Rodrigo Buendia / AFP / Scanpix Vis mer

Historien om den 100 år gamle skilpadden Diego går nå verden rundt. Diego ser nemlig ut til å ha reddet arten sin fra utryddelse, skriver BBC, og forklarer hvorfor:

PAPPA DIEGO: Skal være far til mer enn 800 skilpadder. Nå synes kjempeskilpadde-arten å være reddet. Mye takket være nettopp Diego og hans enorme forplantningsevne. Foto: EPA
PAPPA DIEGO: Skal være far til mer enn 800 skilpadder. Nå synes kjempeskilpadde-arten å være reddet. Mye takket være nettopp Diego og hans enorme forplantningsevne. Foto: EPA Vis mer

Diegos' enorme sex-appetitt sies å være en av hovedgrunnene til at den tidligere utrydningstruede arten nå snart kan dra tilbake til Galápagos.

Eget program

Skilpadden Diego har vært med i et såkalt reproduseringsprogram på Santa Cruz-øya, der formålet var å redde kjempeskilpaddene.

Dette synes å ha lykkes. Siden 1960 har Diego og andre skilpadder parret seg og gjort at mer enn 2000 kjempeskilpadder nå er født.

100 år gamle Diego skal være far til mer enn 800 av disse, ifølge BBC.

DIEGO-AVKOM: Denne lille skilpadda er en av Diegos rundt 800 barn. Nå skal de få dra tilbake til Galapagos. Foto: EPAi
DIEGO-AVKOM: Denne lille skilpadda er en av Diegos rundt 800 barn. Nå skal de få dra tilbake til Galapagos. Foto: EPAi Vis mer

Får dra hjem

Siden programmet har vært så vellykket, kan Diego og hans skilpadde-familie dra tilbake til øya si, ifølge ansatte i Galápagos National Parks.

- Han har bidratt til at kjempeskilpaddene er såpass mange at de kan dra tilbake til øya si, sier Jorge Carrion, direktør for parken, til AFP.

- Vi er veldig glade for at skilpaddene nå synes å kunne leve der de opprinnelig kom i fra, fortsetter Carrion.

Det antas at Diego ble hentet fra Española-øya på Galapagos for 80 år siden, for å være med på reproduseringsprogrammet. Det var et heldig valg:

For rundt 50 år siden var det kun to hann-kjempeskilpadder og 12 hunn-kjempeskilpadder i live på øya, mens Diegos parringslyst har gjort at det nå er rundt 800 nye hann- og hunn-skilpadder som lever.

Nå skal Diego få reise hjem. Der vil han møte rundt 1800 andre kjempeskilpadder som bor på øya. Rundt 40 prosent av disse skal være hans barn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media