Sex i skolen skal forebygge kjønnssykdommer

Vi har stadig mer usikker sex, og det merkes: For første gang på ti år får flere nordmenn kjønnssykdommer. Nå skal seksuell eksperimentering, gruppesex og analsex inn i grunnskoleundervisningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trodde du at kondomutdeling, holdningskampanjer og jomfruikoner som Britney Spears er i ferd med å utrydde kjønnssykdommene her i landet?

Glem det.

For første gang siden 1991 peker kurven for klamydia oppover. I fjor fikk over 15000 nordmenn sykdommen, som er vanskelig å merke, og som gjør 200 ungjenter sterile hvert år.

Kondombruken ned

Når sommersola varmer, kommer hormonene fram, men ikke alltid kondomene.

20 år etter at leger i San Francisco meldte om den nye sykdommen som seinere ble kjent som AIDS, tar vi igjen lettere på sexvanene våre.

Unge eksperimenterer med biseksualitet og alternativ sex. Færre og færre bruker kondom ved tilfeldig sex, viser tall fra Statens institutt for folkehelse.

Nå skal seksualundervisningen bli ny og tøffere:

Analsex, gruppesex og homseeksperimentering skal inn i grunnskolepensum. Allerede i august kommer en ny læreveileder fra Læringssenteret.

- Unge og uforsiktige

- Den nye læreveilederen for seksualundervisning er vedtatt, og skal ut til høsten, bekrefter førstekonsulent Stein Inge Nesvåg i Sosial- og helsedepartementet.

Han har selv vært på Quartfestivalen i Kristiansand i en årrekke, og har merket seg at smittebevisstheten er på vei ned og lysten til å eksperimentere med sex på vei opp.

- Sexlivet frigjøres. Man leker Woodstock i sommersola. De unge definerer seg ut av risiko. Årsaken kan være at kjønnssmittefokus har vært satt på narkomane, homofile og andre høyrisikogrupper. Dermed tenker ikke såkalt vanlige unge på sykdommene.

Klamydia

  • Klamydia er en seksuelt overførbar sykdom. Størst risiko for å bli smittet har du når du bytter seksualpartner ofte eller har seksuell kontakt med tilfeldige partnere. Det spesielle med klamydiainfeksjonen er at bare halvparten av de som er smittet av sykdommen merker symptomer på dette, og derfor er dette en sykdom som fort kan spres videre. Symptomer på at man er smittet kan være utflod og svie ved vannlating.
  • Klamydia kan behandles med antibiotika, med mindre man kommer så seint til behandling at infeksjonen allerede har gjort skader som ikke kan helbredes.
  • Klamydiainfeksjoner er en vanlig årsak til ufrivillig barnløshet og sterilitet. Nyere forskning viser også at kvinner som har hatt visse typer klamydia er mer utsatt for kreft i livmorhalsen.
  • Bruk av kondom hindrer smitte.
  • I 1996 proklamerte Folkehelsa at klamydia burde være utryddet i Norge innen utgangen av 2000. 2000-tallene på pasienter smittet med klamydia var imidlertid de høyeste siden 1991.

<B>ETTER DEN SØTE KLØE...: Frigjort ungdom med nye seksualvaner fører til at stadig flere nordmenn får kjønnssykdommer. Bildet er tatt i forbindelse med Quart-festivalen i 1997.