Sex kan gjøre deg steril

SKIEN (Dagbladet): Kjønnssykdommen klamydia er viktigste årsak til at norske kvinner blir sterile. Syndebukkene er mannfolka. De er smittebærere av bakterien - ofte uten å vite det selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Test deg for klamydia før du bytter sexpartner, er rådet fra forsker Andrew Jenkins. Han tror at så mange som 100 000 kan være smittet her i landet.

Klamydia? Den er liten, uanselig. I diameter er den ikke engang en tusendel av en millimeter. Men den kan være farlig: I dag er den den viktigste årsaken til at kvinner blir sterile i ung alder.

- Det spesielle med klamydia er at menn ofte er smittebærere uten å vite det selv. De kan ha bakterien uten å være plaget, sier forskningssjef Andrew Jenkins ved Telelab A/S i Skien til Dagbladet.

Test deg

- Undersøkelser viser at menn som har et aktivt seksualliv har mellom fire og femten prosent sjanse for å bli en smittebærer. Mitt råd er at de bør teste seg for klamydia hvis de bytter partner, sier Jenkins.

Før var det en «ekkel» prøve. Nå er det bare å ta en urinprøve.

- For kvinner er det vanlig å gå til lege for å sjekke underlivet. Men menn går ikke til legen før det virkelig er vondt. Og siden klamydia kan være «snill» sprer de bakterien uten å vite det, sier forskningssjefen.

Helsevesenet har hatt som mål å utrydde klamydia innen år 2000. Jenkins har ingen tro på at det vil skje om ikke mennene nå tar problemet på alvor.

Store mørketall

Offisielle tall viser at noe over en prosent av befolkningen her i landet har klamydia.

Andrew Jenkins, som har dette som et av sine spesialfelt, tror at mørketallene er store. Spesielt for menn. Han mener at så mange som fire til fem prosent kan være smittet. Det betyr at minst 100 000 er bærere av klamydia-bakterien.

- Det er egoistisk av menn å ikke gå lege. Jeg har ikke noe ønske om å stikke hodet fram i en sånn sak, men jeg gjør det fordi jeg synes det er viktig å få mannfolka på banen. De bør ikke slippe så billig unna!

Det er særlig unge mennesker som har flere sex-partnere som rammes av klamydia og sterilitet.