Sex-kjøp er forbundet med skam

De fleste av dem som ringer inn til Opplysningstelefonen for kjøpere av sex er enslige menn. Mange skammer seg over det de har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år etter at opplysningstelefonen åpnet, er det skrevet en hovedfagsoppgave som forsøker å kartlegge brukerne av tilbudet og hvorfor de ringer.

Oppgaven avslører fire hovedgrunner til kjøp av sex:

  • Over 50 prosent gjør det fordi de er enslige.
  • Den nest største gruppen er de som gjør det for å få variasjon og spenning i hverdagen.
  • Noen gjør det fordi de ikke klarer å etablere forhold på noen annen måte
  • Enkelte gjør det fordi de ønsker annen sex enn det partneren vil gi dem.

Erfaringene så langt viser at mange av sex-kundene uansett har et stort behov for å lette hjertet.

- De fleste ønsker å snakke om følelser omkring det å kjøpe sex, forteller Christian Dietrichson, en av de 12 vaktene som deler på å betjene opplysningstelefonen.

- Mange er som en trykkkoker. De har ingen de kan snakke med, og de trenger å lette samvittigheten sin. De skammer seg overfor kona. Ved å ringe oss får de ut litt av frustrasjonen, forteller Dietrichson.

- Hvilke menn er det som kjøper sex?

- Det er alle typer menn. Men det er en overvekt av enslige menn som bor i byer og som reiser mye.

Blir triste

Dietrichson er opptatt av at telefonen ikke bare skal fungere som et skriftested for de som vil fortsette å kjøpe sex. De som tar telefonen forsøker også å så tanker hos de som bruker prostituerte.

- Hvis det er en åpning for det, forsøker jeg å stille spørsmål ved det de gjør. Mange føler seg veldig triste. Da spør jeg hvorfor de føler seg slik. For enkelte kan det bunne i at de egentlig ønsker seg varme og kjærlighet, men de sitter igjen med en tomhet.

135 personer har slått nummeret til Opplysningstelefonen for kjøpere av sex etter at den åpnet i september i fjor. Telefontjenesten har hittil fått omkring 100 000 kroner i støtte fra Oslo Kommune. Nå håper de på fortsatt drift.

<B>DÅRLIG SAMVITTIGHET:</B> Mange av de som ringer opplysningstelefonen har dårlig samvittighet. De trenger noen å snakke med, sier Chistian Dietrichson som jobber ved Opplysningstelefonen for kjøpere av sex.