Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex, lov, politikk

NEW YORK (Dagbladet): I framtida bør medlemmer av den amerikanske regjeringen inngå avtale med påtalemakten før de avlegger embetseden, for før eller siden vil de havne i en etterforskning der de risikerer å bli tiltalt for et eller annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne overdrivelsen lanserte en tidligere rådgiver for Det amerikanske justisdepartementet i en av debattene som har herjet alle nyhetsprogrammer på TV her siden onsdag. Han hadde sympati for Bill Clinton.

Han fikk svar på tiltale av en tidligere statsadvokat som mente at det er en avledning å ville drøfte om amerikansk politikk overkriminaliseres samtidig som alvorlige anklager er rettet mot presidenten. Alt til sin tid, mente denne debattanten, som syntes Clinton får som fortjent med påstandene om at han har hatt et seksuelt forhold til den unge Monica Lewinsky, og bedt henne dekke over det.

  • Men ingen av debattantene aner hva som egentlig er skjedd mellom den da 21-årige Monica Lewinsky og den middelaldrende Bill Clinton. Presidenten sier at de ikke har hatt et seksuelt forhold. Det har også hun sagt både skriftlig og muntlig. Men hun har også sagt noe helt annet i betroelser til en kvinne som kunne vært hennes mor. Dette har spesialetterforsker Kenneth Starr bokstavelig talt kastet seg over for å finne ut av.
  • Juss og paragrafer har tatt over stadig mer av amerikansk politikk og trengt valg, velgere og politiske prosesser til side. Motstandere forsøker å ødelegge hverandre med paragrafer i stedet for å konkurrere med politikk. Richard Nixon sparket Archibald Cox da granskeren begynte å nærme seg presidenten. Kongressen vedtok at framtidige etterforskere ikke kunne sparkes. En spesialetterforsker er i dag en aktor som bare har en enkelt sak å etterforske, og med nær ubegrensede midler til rådighet. Den superkonservative høyesterettsdommer Antonin Scalia ser faren i at etterforskeren bare kan «lykkes» hvis han finner en skurk han kan tiltale.
  • Spesialetterforsker Kenneth Starr fikk overta jobben med å granske den mislykte eiendomshandelen Whitewater fordi det republikanske flertallet i Kongressen mente den første etterforskeren ikke var tilstrekkelig kritisk til presidenten. Starr har holdt på i tre og et halvt år, og brukt mer enn 200 millioner kroner, uten at tiltale er reist verken mot Bill eller Hillary Clinton.
  • Starr er en av åtte spesialetterforskere som siden 1990 har brukt mer enn 600 millioner kroner på ulike etterforskninger. En av dem har holdt på i åtte år. Clintons landbruksminister Alphonso Michael Espy ble satt under etterforskning av spesialetterforsker Donald Smalz. Etter tre år og en kostnad på 90 millioner kroner, er Espy nå tiltalt på 39 punkter over 51 sider. David Grann i tidsskriftet The New Republic hevder at Smalz har strukket lover og regler langt ut over rimelighetens grenser for å få dette til. Underveis klarte Smalz blant annet å få utvidet korrupsjonsbegrepet slik at alle dagens aktive politikere automatisk er kriminalisert.
  • Men det mest alvorlige kan være at de vanlige politiske prosesser og valgmekanismer nå stadig oftere blir erstattet med lover, etterforskninger, paragrafer og advokater som politikerne bruker til å ødelegge hverandre med. Den siste sexskandalen henger sammen med søksmålet som Paula Jones har anlagt mot Bill Clinton for sextrakassering. Det er Clinton-motstandere som finansierer Paula.
  • Paulas advokater skremte opp Monica Lewinsky som betrodde seg til venninnen om sin frykt og usikkerhet. Betroelsene ble tatt opp på bånd og gitt til Kenneth Starr. Han sørget for å sikre seg Monicas betroelser i reprise, men nå på FBIs lydbånd fra mikrofoner skjult på Monicas venninne.
  • Nå spør alle om Monica snakker sant, men enkelte spør samtidig hva det betyr for politikken at presidenten på løst grunnlag kan bli utsatt for de samme etterforskningsmetoder som brukes mot narkotikabaroner og mafiabosser. Er det noen som får lyst på den jobben etter dette, selv om de er i stand til holde gylfen kneppet igjen?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!