ELEKTRONISKE SPOR:  Mor til kjæresten til en av jentene i Ringebu gikk til politiet med chatteloggen (på pc'en i bakgrunnen) mellom læreren og jenta. Saken er for alvorlig til å bli behandlet som en tilståelsesdom, sier statsadvokaten i Hedmark og Oppland. FOTO: STEINAR BUHOLM / DAGBLADET.
ELEKTRONISKE SPOR: Mor til kjæresten til en av jentene i Ringebu gikk til politiet med chatteloggen (på pc'en i bakgrunnen) mellom læreren og jenta. Saken er for alvorlig til å bli behandlet som en tilståelsesdom, sier statsadvokaten i Hedmark og Oppland. FOTO: STEINAR BUHOLM / DAGBLADET.Vis mer

Sex med elever blir brettet ut i retten

Statsadvokat avviser tilståelsesdom i Ringebu-saken. Forsvar: - Dårlig skjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Læreren i Ringebu som har tilstått seksuelle overgrep mot to elever under 16 år, slipper ikke med en tilståelsessak for lukkede dører slik Gudbrandsdal politidistrikt gikk inn for tidligere i høst.

Nå har Hedmark og Oppland statsadvokatembeter bestemt at overgrepssaken skal behandles i full bredde i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Statsadvokaten har sendt politiet og partene en tiltale med en strafferamme på seks år og bedt om at saken blir prioritert i rettssapparatet.

- Det er sakens karakter og alvorlighetsgrad som gjør at denne saken skal gå i full bredde med bevisførsel og vitner, sier konstituert statsadvokat Stine Andreassen til Dagbladet.

- Dårlig skjønn Lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden, reagerer svært negativt på at saken nå blir brettet ut i en hovedforhandling - siden både siktede og ofrene hadde ønsket en løsning som politiet gikk inn for.

- Dette er dårlig skjønn av statsadvokaten. Gjennom bevisføringen blir uskyldige tredjeparter rammet, som lærerens familie, sier Kolden til Dagbladet.

I en tilståelsessak hadde læreren sluppet med å svare ja på spørsmålet om skyld uten at hele hendelsforløpet hadde blitt rullet opp. Da hadde bare bistandsadvokaten vært tilstede på vegne av ofrene - to 15 år gamle jenter.

Kan møte - slipper forklaring - Nå kan jentene selv få møte i retten hvis de vil. Men det er fortsatt deres forklaring på Barnehuset i Hamar som vil ligge grunn. Siden de ennå ikke vil være fylt 16 år når saken kommer opp, skal de ikke forklare seg i retten, sier statsadvokaten.

Dagbladet har fulgt denne saken siden læreren ble pågrepet av politiet på vei til jobb i mai i år. Først var han siktet for sex med en av jentene i klassen.

Kort tid etter innrømmet han seksuell omgang med to elever etter å ha blitt konfrontert med en sterkt seksualisert chattelogg på MSN med den ene av jentene.

Ikke tilståelse god nok Læreren ble umiddelbart suspendert fra lærerjobben. Etter det Dagbladet vet, hadde politiet innstilt på ett års fengsel.

- Det er flere forhold utover alvorlighetsgraden som gjør at denne saken ikke fyller vilkårene for tilståelsesdom. Blant annet er ikke vilkårene for uforbeholden tilståelse oppfylt i denne saken, sier konstituert statsadvokat Stine Andreassen.

 - RAMMER TREDJEPART:  - Det er dårlig skjønn av statsdvokaten at denne saken skal belyses i en hovedforhandling, mener lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden. Foto: NTB Scanpix.
- RAMMER TREDJEPART: - Det er dårlig skjønn av statsdvokaten at denne saken skal belyses i en hovedforhandling, mener lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Hun har jobbet med flere overgrepssaker, men vil ikke sammenligne graden av alvorlighet mellom sakene.

- I denne saken er det grunn til å peke på at lærere har et yrke som krever ekstra skikkethet, sier Andreassen.

Utvidet Tiltalen omfatter fortsatt to 15 år gamle elever og straffelovens paragraf 193 (misbruk av stilling til å skaffe seg sex) og paragraf 196 (seksuell omgang med mindreårige under 16 år).

Tiltalen er utvidet sammenliknet med siktelsen, straffelovens paragraf 201C og 204A. om lagring av datamateriale.

- Det vil ikke ha noen betydning når det gjelder skyldspørsmålet. Min klient vedstår seg det han har gjort, oppsummerer advokat Tor Kolden.

Dagbladet har ikke fått kontakt med jentenes bistandsadvokat Liv Krukhoug i dag.