Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-misbrukt i 14 år

«Lise» (37) ble seksuelt misbrukt av tre menn fra hun var 6 til hun fylte 20 år. 17 år etter at overgrepene tok slutt, venter hun fortsatt på riktig psykiatrisk behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dette er et rop, en bønn om hjelp.» Slik begynner «Lise» brevet hun sendte til helseminister Dagfinn Høybråten i februar i fjor. Etter 20 år som kasteball mellom psykiatriske sykehus, institusjoner, psykologer og psykiatere, startet hun i fjor papirmølla for å få sin egen sak belyst av ansvarlige myndigheter.

«Vi har nå snart fire år bak oss av den åtteårige Opptrappingsplanen for psykisk helse (...), men det vil enda ta tid før vi er oppe på et tilfredsstillende nivå. Vi ser fortsatt at mennesker med psykisk sykdom ikke får den hjelpen de trenger, og NN er trolig en av disse,» skrev Høybråten tilbake.

Samme dag sendte Helsedepartementet et varsku til Sosial- og helsedirektoratet:

«Saken krever rask oppfølging da den situasjonen som beskrives, kan synes som en alvorlig brist i behandlingstilbudet.»

Et halvt år etter ligger klagen fortsatt hos fylkeslegen og helse- og sosialombudet. «Lise» roper fortsatt om hjelp.

- Hver dag er en kamp for å overleve. Fortida innhenter meg i mareritt hver natt, sier 37-åringen.

Ville være snill

Hun var bare seks år gammel første gang det skjedde. Han var i 50-årsalderen og hennes nærmeste nabo. I et båthus på stranda like ved voldtok han den lille jenta. I fire år misbrukte han henne jevnlig.

Da møtte «Lise» sin andre overgriper - en småbarnsfar som trente jentelaget i fotball. Han var ekstremt voldelig, bandt henne fast og tvang henne til oral- og analsex.

- Jeg skjønte ikke hvor galt det var det de gjorde mot meg. Det viktigste var at de syntes jeg var snill, hyggelig, flink og fin. Alle skulle være fornøyde med meg, sier «Lise».

Den eneste hun betrodde seg til om overgrepene, var onkelen sin, som på den tida jobbet som byråsjef i et av departementene. I stedet for å hjelpe, ble han hennes tredje overgriper.

- Hadde det ikke vært for at onkelen min tilsto overgrepene, ville ingen trodd meg. Foreldrene mine ville ikke se det. Behandlerne på ungdomspsykiatrisk hevdet at overgrepene var min livsløgn, sier «Lise».

Lappeteppe-terapi

En sommerdag i 1987 havnet hun på Dagbladets førsteside. Tittelen var «Ødelagt av sex-misbruk». «Lise»s onkel satt på tiltalebenken i Oslo byrett. Han innrømmet å ha hatt en rekke samleier med henne fra hun var 14 år gammel til hun fylte 20, og ble dømt til fire måneders ubetinget fengsel.

Under rettssaken sa de psykiatrisk sakkyndige at det var uklart om «Lise», som da var 22 år gammel, noen gang ville bli «menneske» igjen. Hun slet allerede med alvorlige psykiske lidelser, og hadde prøvd å ta livet sitt flere ganger.

- Jeg har aldri møtt forståelse for problemene mine blant dem som bestemmer behandlingen. Jeg har aldri fått noen form for langtidsterapi. Tilbudene har bare vært lappeteknikk, sier «Lise» og spør:

- Hvem klarer å bearbeide 14 års misbruk gjennom samtaler med psykolog annenhver uke og korte opphold på sykehus?

Beskyldt for løgn

I dag er 37-åringen kronisk suicidal. Hun sliter med kramper i underlivet, spiseforstyrrelser, flashbacks fra overgrepene og angst. De forstyrrende stemmene i hodet gjør det vanskelig å kommunisere med andre. Innimellom får hun anfall med kraftige styrtbrekninger, og hun gjør uforståelige ting som hun ikke husker etterpå. Kroppen er full av arr etter kutt og brennmerker hun har påført seg selv. På armen står det rispet «hore» i rød rur.

- Store deler av livet er jeg blitt mistrodd - beskyldt for å overdrive, lyve, huske feil og være teatralsk. Det er grusomt. Alt jeg ber om er hjelp til å bli frisk.

Feil diagnose

Psykiatrien har gitt «Lise» en rekke diagnoser: Multippel personlighet, emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse og borderline.

Flere ansatte innenfor psykiatrien som har jobbet med «Lise», forteller at hun helt åpenbart er feildiagnostisert.

- Hun har klare tegn på dissosiativ identitetsforstyrrelse (DID). DID er en form for bevissthetsspaltning, som særlig rammer personer som har vært utsatt for traumer i barndommen. Dessverre får mange feil diagnose fordi symptomene likner andre lidelser, sier en av «Lise»s hjelpere til Dagbladet.

Nå er 37-åringen nok en gang innlagt på en åpen psykiatrisk avdeling, hvor kontrollen er for liten til å hindre at hun stikker av eller skader seg selv. Terapitimene hos en psykolog med dissosiasjon som spesialfelt, må hun betale av egen lomme.

SELVDESTRUKTIV: Under de verste anfallene stanger hun hodet i veggen og skader seg selv. Kroppen er full av arr etter kutting og brenning. - Det er greiere å påta seg skylda for det vonde som skjedde, sier «Lise».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media