Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-misbrukte nektes penger

Blålys, landsforeningen for seksuelt misbrukte, nektes statlig tilskudd. Begrunnelse: Blålys jobber ikke «primært» for personer med psykiske lidelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar søkte Blålys om Tilskudd til bruker- og pårørendeorganisasjoner innen psykisk helse, men fikk nei. I avslaget fra Fordelingsnemda, som sorterer under Sosial- og helsedirektoratet vises det til søkekriteriene:

«Organisasjonen må være av og/eller for personer som primært har psykiske problemer og som primært forholder seg til tjenesteapparatet rettet mot psykisk helse».

-  Dramatisk

Videre heter det at organisasjonen også kan være av og/eller for pårørende til personer som har vanskelig for å ivareta egne interesser og som primært har psykiske problemer eller primært forholder seg til tjenesteapparatet rettet mot psykisk helse.

-  Det er masse psykiske problemer blant brukerne våre, og vi utgjør en stor andel av pasientene i psykisk helse. Hvis vi ikke tilhører psykisk helse, hvilken helse tilhører vi da? spør Renate Halseth (31), initiativtaker og leder av Blålys.

-  Signaleffekten dette avslaget får er svært dramatisk. Ved å ekskludere landsforeningen for seksuelt misbrukte fra psykisk helse sier man samtidig at seksuelt misbruk ikke vil gi alvorlig nok psykisk skade, mener Halseth.

Traume

I avslaget legges det vekt på å skille mellom psykiske lidelser og traume: «Tilskudd til bruker- og pårørendeorganisasjoner skal i henhold til Fordelingsnemdas vurdering gis til organisasjoner som primært jobber for personer med psykiske lidelser, ikke for personer som er påført et traume som kan føre til en psykisk lidelse. Det innvilges derfor ikke tilskudd».

-  Dette avslaget vitner bare om hvilken grunnholdning som flyter i systemet. Det er hevet over enhver tvil at Blålys organiserer personer som primært har psykiske problemer og som primært forholder seg til tjenesteapparatet rettet mot psykisk helse. Det er også hevet over enhver tvil at traume er en psykisk lidelse, dette fordi man hele tida vil bli minnet på den livstruende hendelsen, i dette tilfellet overgrepet. Det igjen vil skape enda flere psykiske og somatiske lidelser, sier Halseth.

Turid Kavli er spesialist i klinisk psykologi og leder av Behandlingstilbudet for traumer etter seksuelle overgrep på Betania Malvik utenfor Trondheim, et behandlingstilbud som var Blålys\' initiativ.

-  Dette avslaget er hårreisende. Det er trist at man kan finne på å skrive en sånn begrunnelse, sier hun.

-  Sammenheng

-  Det er en sterk sammenheng mellom påførte seksuelle traumer og psykiske lidelser. Ved traume etter seksuelle overgrep er det de psykiske lidelsene som står igjen, ikke de fysiske, sier Kavli til Dagbladet.

Blålys har klaget på avslaget, men har fått beskjed om at nemdas vedtak opprettholdes. Direktoratet vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet, men opplyser at saken nå sendes til Helse- og omsorgsdepartementet for en endelig avgjørelse.