Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-misbrukte tre elever

En lærer er i Drammen byrett dømt til ubetinget fengsel i åtte måneder for å ha sexmisbrukt en elev ved en offentlig skole i byen. Dette er andre gang mannen blir dømt for sexovergrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Læreren nektet straffskyld under rettssaken. I den enstemmige dommen er mannen i tillegg fradømt retten til å praktisere som lærer for alltid. Han må også betale eleven 25 000 kroner i oppreisning.

Straffesaken ble i forrige uke ført for lukkede dører, og byrettsdommen er unntatt offentlighet, bl.a. av hensyn til fornærmede sjøl. Hun har hatt store psykiske problemer de siste åra.

Vurderer anke

Domfeltes forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, sier at han av den grunn er avskåret fra å kommentere enkeltheter i dommen.

- Men vi vil vurdere en anke til lagmannsretten både over bevisvurderingen, straffutmålingen og lovanvendelsen.
Min klient er dømt for å utnytte sin stilling til å ha utuktig omgang med elev - etter straffelovens paragraf 198.

Mannen var lærer ved samme skole som fornærmede, men han var ikke hennes lærer. De påståtte overgrepene skal ha skjedd i en skolesosial sammenheng - utenom skoletida.

Dette er grunnen til at vi vurderer en anke på lovanvendelsen. For å få saken inn for lagmannsretten, må den gjennom kjæremålsutvaget. Det er ikke automatisk ankeadgang på grunn av strafferammen, sier Ihlebæk.

I skjerpende retning har dommerne denne gang spesielt lagt vekt på at mannen tidligere er dømt for sexmisbruk, og at han har utnyttet et såkalt tillitsforhold, som det heter.

Den forrige dommen, som det blir vist til, falt i 1986. Den gang ble mannen dømt for overgrep mot to elever.
De fornærmede fra den gang ble ført som vitner av aktoratet i den siste saken. Etter det Dagbladet erfarer, er denne bevisførselen årsaken til at Ihlebæk vurderer å anke over saksbehandlingen.

De siste overgrepene med utuktig omgang, som mannen nå er dømt for, skjedde for fire år siden, ved tre anledninger.
Det tok en tid før forholdet ble kjent for pårørende og politianmeldt, noe som forklarer at det har gått lang tid før tiltale ble reist .

Ulik praksis

Det er ulik praksis med å dømme lærere fra jobben etter sexovergrep. En lærer i Trondheim ble ikke fradømt retten til å utøve yrket, sjøl om han i 1997 ble dømt for blotting overfor flere mindreårige i byretten. Blottingen skjedde ikke i skoletida, og barna var ikke hans elever.

I fjor høst ble en lærer i Gjøvik-distriktet fradømt retten til å være lærer i tre år, etter at han hadde hatt såkalt telefonsex med to mindreårige jenter.
Dette skjedde i Eidsivating lagmannsrett etter en anke fra den lokale herredsretten, hvor mannen ble fradømt retten til å praktisere som lærer for alltid. Jentene var ikke hans elever.

Begge de to lærerne ble dømt etter samme paragraf, straffelovens paragraf 212, om utuktig atferd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media