Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-moral kan hindre kreftvaksine

- Vaksine kan gi «mer risikofull seksualatferd».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leserkommentar: - Kan ikke si at sexvanene skal endres.
Si din mening her!

Mer risikosex, flere kjønnssykdommer, aborter og uønskede svangerskap. Dette er noen av scenariene doktor i medisinsk filosofi Bjørn Hofmann beskriver i sitt notat «Etiske utfordringer knyttet til innføring av HPV-vaksine mot livmorhalskreft», som skal behandles i Rådet for kvalitet og prioritering i helsevesenet 26. november.

Hofmann jobber for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, som er en av rådgiverne for helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad når hun skal avgjøre om alle jenter i Norge skal få kreftvaksinen.

Både Kreftforeningen og Nasjonalt folkehelseinstitutt reagerer på notatet, og kaller det en avsporing.

– Praktisk talt alle kvinner vil bli utsatt for HPV-viruset i løpet livet. Da er det ikke et spørsmål om seksualmoral, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Fare for aborter

I det seks sider lange notatet heter det blant annet at HPV er «en seksuelt overførbar infeksjon som er forbundet med livsstilsvalg og risikorelatert atferd».

Videre skriver Bjørn Hofmann at vaksinen mot livmorhalskreft kan bli oppfattet som en generell vaksine mot kjønnssykdommer. I praksis kan dette føre til «mer risikofull seksualatferd og flere tilfeller av kjønnssykdommer, aborter og andre typer HPV-infeksjoner fordi man øker seksuell atferd og antall seksualpartnere».

Vaksinen er myntet på unge jenter som ennå ikke har debutert seksuelt, for å hindre at de blir smittet av HPV-viruset som kan forårsake livmorhalskreft. Den vil derfor bli gitt til jenter i 11–12-årsalderen hvis den blir innført.

Hofmann påpeker at jentene kan bli seksuelt aktive i ung alder fordi de oppfatter vaksinen som «tilslutning eller oppmuntring til seksuell aktivitet», og at vaksinen vil kunne «gripe inn i den seksualopplysningen som foreldrene ønsker (eller vegrer seg for) å gi sine barn».

En forsker ved navn Zimmermann blir referert til som kilde for disse argumentene.

Rasende Ryel

Notatet vekker sterke reaksjoner hos generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

– Dette er helt fjernt fra virkeligheten, sier hun.

Ryel sitter selv i Nasjonalt råd for prioritering og kvalitet i helsetjenesten og skal delta på møtet neste mandag.

– Det er oppsiktsvekkende å kalle disse moralske undertonene for etiske utfordringer. Notatet er forferdelig stigmatiserende overfor de 300 kvinnene som hvert år får livmorhalskreft i Norge. Vi må ikke knytte denne formen for kreft til et utsvevende seksualliv. Tenk på alle dem som har hatt bare én partner og likevel fått livmorhalskreft, sier Ryel.

Hun reagerer også på at utredningen gjør et poeng av at vaksinering av jenter i 11-12-årsalderen vil kunne gripe inn i foreldrenes seksualopplysning, og at et foreldresamtykke til vaksinering kan oppfattes som oppmuntring til sex.

Avsporing

– Dette er en vaksine som kan forebygge en kreftform. Hvorfor i alle verden skal foreldre da begynne å diskutere seksualmoral med sine barn? Foreldrene skal selvfølgelig få informasjon om HPV-vaksinen, slik de også mottar informasjon om de andre vaksinene i vaksinasjonsprogrammet, sier Ryel.

Kreftforeningen er soleklar på at verdens første kreftvaksine bør inn i det norske vaksinasjonsprogrammet.

– Vaksinen beskytter mot de to variantene av HPV-viruset som står for 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene, og det er bred enighet mellom de tunge fagmiljøene om effekten. Sier vi nei til denne vaksinen med seksualmoral som argument, må vi i alle fall si nei til AIDS-vaksinen den dagen den kommer, sier Ryel.

Folkehelseinstituttet kaller det en avsporing å knytte seksualmoral til kreftvaksinen.

– Skal vi forhindre enhver form for HPV-smitte, kan vi like godt si at gutter og jenter ikke kan komme i nærheten av hverandre, sier direktør Geir Stene-Larsen.

– Så kvinnen trenger ikke å ha et utsvevende sexliv for å bli smittet?

– Absolutt ikke. Så lenge mannen er smittebærer kan et monogamt forhold til én mann være nok til å bli smittet. Det hjelper ikke engang å bruke kondom mot dette viruset.

Folkehelseinstituttets anbefaling til helseministeren har vært og er fortsatt at kreftvaksinen blir en del av vaksinasjonsprogrammet, og at den tilbys alle jenter i 11-12-årsalderen gjennom skolehelsetjenesten.

Forsvarer notatet

– Vi vurderte alle sider ved vaksinen da vi ga vårt råd tidligere i år, og det har ikke kommet noen ny forskning siden som har endret vårt syn, sier Stene-Larsen.

Direktør John-Arne Røtttingen ved Nasjonal kunnskapssenter for helsetjenesten forsvarer notatet, men påpeker at det ikke er et hovedmoment for kunnskapssenteret.

Sosial- og helsedirektoratet sier at etikknotatet ikke vil bli tillagt særlig stor vekt i avveiningen rundt vaksinen.

– Det er mange andre større og vanskeligere avgjørelser som må tas, sier direktør Bjørn-Inge Larsen, som også leder Rådet for kvalitet og prioriteringer i helsevesenet.

Leserkommentar: - Kan ikke si at sexvanene skal endres.
Si din mening her!

VAKSINESTRID: – Praktisk talt alle kvinner vil bli utsatt for HPV-viruset i løpet livet. Da er det ikke et spørsmål om seksualmoral, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet. Her får en tysk 14 år gamle jenta den omtalte vaksinen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media