Sex-morder tatt for blotting

To ganger har han seksuelt misbrukt og drept unge kvinner. I går ble 57-åringen fengslet for fire uker i Oslo forhørsrett, siktet for blotting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blottingen skal ha skjedd mens dobbeltdrapsmannen var underlagt sikring. Flere rettspsykiatere har diagnostisert mannen som psykopat.

I 1976 og 1977 ble to unge kvinner drept i Trondheim. Drapene var seksuelt motivert. 57-åringen ble dømt til lovens strengeste straff - 21 års fengsel og ti års sikring.

Fram til vinteren 1993 sonet mannen på Ila fengsel og sikringsanstalt. Siden har 57-åringen bodd på et handikapsenter i Oslo, samtidig som han hele tida har vært underlagt sikring.

Mannen er judisielt observert hele fem ganger, og rettsmedisinerne har samtlige ganger konkludert med at det har vært nødvendig med fortsatt anvendelse av sikringsmidler.

Blotting

I går ble mannen, som lider av flere handikap, varetektsfengslet for fire uker i Oslo forhørsrett, siktet for blotting.

I sommer skal han minst tre ganger ha blottet seg og onanert i nærvær av en 33 år gammel kvinne.

Til politiet har dobbeltdrapsmannen erkjent de faktiske forhold, men hevder at den fornærmede kvinnen bare kan ha sett blottingen og onaneringen en gang.

Rettsmedisinerne som har foretatt de judisielle observasjonene av 57-åringen, er entydige i konklusjonene:

«Vi anser han som en person som lider av mangelfullt utviklede og varig svekkede sjelsevner, og antar av den grunn at det er fare for gjentakelse av straffbare handlinger.»

- Uvanlig

Det er høyst uvanlig at politiet framstiller menn som er siktet for blotting, for varetektsfengsling.

- De forhold min klient er siktet for, kan synes noe bagatellmessig å bli varetektsfengslet for, sier høyesterettsadvokat John Christian Elden, som er oppnevnt som forsvarer for mannen.

- Det virker som om siktede er fengslet på grunn av sin bakgrunn. Det er uheldig, sier Elden.

På sikring

Ifølge en uttalelse fra rettsmedisinere har 57-åringen blitt «husvarm» på institusjonen han har bodd på de siste tre åra, og at det forklarer de nye seksuelle overgrepene og at mannens gamle atferdsmønster har dukket opp igjen.

Dagbladet får bekreftet at både politi og rettsmedisinere frykter at 57-åringen skal forgripe seg på nytt.

Atferdsmønsteret forut for de to sexrovmordene på 70-tallet skal likne blottingene og onaneringene 57-åringen nå er tatt for.