Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex ødelegger vennskapet

Sju av ti nordmenn mener sex ødelegger forholdet mellom gode venner, viser en fersk undersøkelse MMI har gjort for Dagbladet. Sex og kjærlighet medfører altfor stor risiko for et vennskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

...men det er lov å flørte

- Bare venner

Sex og vennskap lar seg sjelden kombinere, skal vi tro det norske folk. I en fersk undersøkelse MMI har gjort på oppdrag fra Dagbladet, svarer 70 prosent av de spurte at sex ødelegger vennskapet mellom venner.

Det er særlig menn og kvinner i alderen 25 til 39 år som ser på seksuelle aktiviteter som en risiko. Her svarer 73 prosent at sex vil ødelegge vennskapet.

Selv om det store flertallet i MMI-undersøkelsen sier nei til sex mellom venner, er det også dem som mener det motsatte.

Av de 1093 spurte i den landsomfattende undersøkelsen, svarer hver fjerde mann og hver femte kvinne at sex ikke ødelegger vennskapet. Det er særlig menn og kvinner i 40-årene som mener disse to tingene fint lar seg kombinere. Her svarer 26 prosent at de er uenige i at sex ødelegger for venner.

Risiko

Ifølge sexolog Bente Træen ved Statens institutt for folkehelse er det langt fra uvanlig at venner har sex med hverandre. Av de spurte i Træens store seksualivsundersøkelse fra 1997 oppgir 9,8 prosent av mennene og 7,8 prosent av kvinnene at siste sexpartner var en venn. Blant dem som ikke er i et fast forhold, oppgir 30,5 prosent at siste samleiepartner var en venn.

Sosiolog Gøril Groven har studert vennskap mellom menn og kvinner. Hun tror ikke nødvendigvis det er moral som gjør at sex og romantikk blir betraktet som konfliktskaper i vennskap.

- Kjærlighet blir betraktet som et risikofylt foretak i dag. Viten om at den romantiske relasjon kan ende brått og smertefullt, gjør at vi ikke tar sjansen på å involvere seksualitet og romantikk i vennskapet, sier Groven.

KAFÉKOS: Malin Bruteig og Trond Lie Evensen er gode venner. De møtes gjerne å en rolig kafé.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media