Sex og sirkus

MANILA (Dagbladet): I går startet riksrettssaken mot Filippinenes president Joseph Estrada. Hele seks elskerinner skal avhøres som vitner i den spektakulære rettssaken mot den frodige presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken åpnet med et forventningsfullt folk som tilskuere til en selsom politisk oppvask om korrupsjon, svik, et utsvevende liv og grunnlovsbrudd.

Estrada selv sa i går at han vil bøye seg for utfallet av rettssaken. Han redder skinnet hvis åtte av de 22 senatorene støtter ham. Det forutsetter at alle de åtte senatorene fra den politiske koalisjonen Lamp som støtter playboyen og skuespillerpresidenten Estrada, også støtter ham i den avgjørende avstemningen.

Men det kan ingen være sikker på i en rettssak der opposisjonen vil gjøre alt den kan for å endevende det utsvevende privatlivet Estrada har levd, og bevise det som i utgangspunktet liknet mistenkelig på korrupsjon.

Palasser til elskerinner

Selv kaller Estrada sine seks offisielle elskerinner for sin «utvidete familie». Han skal ha til sammen sju barn med fem av dem. Det er sterk kost i det strengt katolske Filippinene.

Den formelle grunnen til at de seks kvinnene, som er tidligere modeller, skuespillere og flyvertinner, er trukket inn i saken, er at Estrada skal ha bygd store palasser til hver av dem i sin tid som president. Det er mistanke om at det enten er brukt offentlige penger, eller penger tjent på korrupsjon.

Spill og korrupsjon

Estrada på sin side sier at de seks kvinnene er trukket inn i saken av en eneste grunn - for å ydmyke ham. Men han legger til at han ikke har noe å skjule.

Utgangspunktet for riksrettssaken er at Estrada skal ha tatt imot rundt 25 millioner kroner i bestikkelser fra en svirebror og forretningsvenn som har drevet omfattende spillevirksomhet. Estrada har måttet innrømme at pengene nok står på en konto, men at han ikke har rørt dem, at han aldri har bedt om dem, og at han derfor ikke kan lastes for at pengene står på hans konto.

En offensiv Estrada sa i går at siden han ville akseptere utfallet av riksrettssaken, forutsatte han også at hans motstandere ville gjøre det samme.

Han sa han ville gjøre alt for at retten skulle tale for seg, og gjorde det klart at han til tross for sterkt press fra forretningsstanden om å trekke seg frivillig ikke vil gjøre det.

Stagnert økonomi

En filippinsk økonomi som viste lovende vekst etter det asiatiske finanskrakket i 1998 har stagnert på grunn av de muslimske opprørerne i sør og kaoset rundt president Joseph Estrada selv, som ikke virker tillitsskapende på økonomien.

Den tidligere populære presidenten Cory Aquino gjentok i går sin oppfordring til Estrada om å trekke seg frivillig.

BEDRATT: Filippinenes president Joseph Estrada har bedratt sin kone med seks elskerinner. Her synger han nasjonalsangen med kona Luisa Ejercito under den nasjonale bønnedagen forrige helg.