<strong>UTSATT FOR OVERGREP:</strong> Mona Eltahawy, egyptisk kommentator og journalist, bosatt i New York.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTSATT FOR OVERGREP: Mona Eltahawy, egyptisk kommentator og journalist, bosatt i New York. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sex-overgrep mot kvinner på Tahrir-plassen

Journalister uten grenser oppfordrer nyhetsmedier til ikke å sende kvinnelige journalister til Egypt fordi flere har blitt utsatt for grov sexuell trakassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av dem som er blitt utsatt for seksuell vold, er den kjente journalisten og bloggeren Mona Eltahawy.

Hender ned i buksa - Fem eller seks omringet meg, plukket og klemte mine bryster, tok på mitt underliv, og jeg mistet tellingen på hvor mange hender som prøvde å komme ned i buksene mine. Ja, seksuell trakassering. Jeg er så vant til å si «trakassering», men de angrep meg. Min venstre hånd og min høyre arm er brukket. Dette er resultatet etter å ha blitt brutalt banket opp av det egyptiske politiet som angrep meg, sier Eltahawy til TV-kanalen CNN.

Det var etter at den franske journalisten Caroline Sinz ble utsatt for seksuell vold på Tahrir-plassen Journalister uten grenser kom med sin oppfordring om ikke å sende kvinnelige journalister ut på plassen som har blitt et symbol for kravene om frihet i de arabiske revolusjonene.

- Dette er minst den tredje gangen en kvinnelig reporter har blitt seksuelt antastet siden begynnelsen på den egyptiske revolusjonen. Media bør ta dette med i vurderingen, og inntil videre slutte å sende kvinnelige journalister for å dekke situasjonen i Egypt. Det er uheldig at vi måtte komme til dette, men gitt volden i angrepene er det ingen annen løsning, heter det i erklæringen fra Journalister uten grenser.

Skremmer pressen - Vi ble slått, og så slikt. Veldig få kvinner, særlig utenlandske, er på Tahrir-plassen. Jeg ble tatt av flere menn, og var offer for seksuell vold foran alle, i fullt dagslys. Andre kvinnelige journalister ble fysisk angrepet. Det er en måte å skremme pressen på, sier Caroline Sinz til Euronews.

Også under den første egyptiske revolusjonen, i januar og februar, ble kvinnelige journalister utsatt for seksuell vold. Men da var det mobben som støttet nå avsatte president Hosni Mubarak som sto bak volden mot kvinner. Det var ofte pøbel som var ledet av folk fra sikkerhetsapparatet til Mubarak, som for anledningen var kledd i sivil. Nå er det de militære selv som ser ut til å stå bak mye av volden mot kvinner.

<strong>BANKET OPP:</strong> Mona Eltahawy (44) fra New York ble banket opp og sexuelt trakassert av egyptisle militære i går. (AP Photo/Courtesy Mona Eltahawy)
BANKET OPP: Mona Eltahawy (44) fra New York ble banket opp og sexuelt trakassert av egyptisle militære i går. (AP Photo/Courtesy Mona Eltahawy) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer