- Sex-overgrep var sykelig grundighet

BERGEN (Dagbladet): En lege (38) er tiltalt for en rekke tilfeller av utuktig omgang med kvinnelige pasienter. Selv hevder legen at undersøkelsene var et resultat av sykelig grundighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omfattende utuktsaken starter i Midhordland herredsrett torsdag.

Legen, som har bodd flere år i Norge etter at han kom fra sitt hjemland i Midtøsten, ble fjernet fra jobben i fjor da den ene kvinnen etter den andre leverte inn anmeldelser til lokale lensmannskontorer og til Hordaland politidistrikt.

Mange tilfeller

I den alvorlige og omfattende tiltalebeslutningen er det ramset opp mange eksempler på underlivsundersøkelser på kvinner, noe påtalemyndigheten mener ikke var adekvat i forhold til å foreta en medisinsk forsvarlig undersøkelse av den aktuelle lidelsen de kom til legen med.

En kvinne som hadde oppsøkt legekontoret i forbindelse med magesmerter og oppkast, skal ha blitt bedt om å kle seg naken og stå på alle fire på undersøkelsesbenken.

Deretter skal legen ha gjennomført en grundig underlivsundersøkelse.

Kledd naken

En annen kvinne skal ha kommet til legen i forbindelse med en hjernehinnebetennelse. Hun skal ha blitt bedt om å kle seg splitter naken for at han skulle kunne undersøke underlivet hennes.

En tredje kvinne kom til legen med depresjoner, men måtte kle seg naken for å bli undersøkt grundig i endetarmen.

En fjerde kvinne ville ha undersøkt en føflekk, men ble bedt om å kle av seg slik at hun ble stående i trusen og med blottede bryster.

- Sørgelig

- En sørgelig historie, men jeg tror han vil bli frifunnet i herredsretten, sier forsvarer Per Hagelien i advokatfirmaet Schjødt.

Seks kvinner som skal ha blitt utsatt for de alvorligste overgrepene, krever hver 50000 kroner i oppreisning fra legen.

Advokat Per Hagelien sier at legen lider av Asperger syndrom, en form for autisme, som har forårsaket adferdsproblemer.

- Mennesker med disse problemene gjør ofte særdeles grundig arbeid, noe omgivelsene ikke alltid forstår. Etter min mening har han gjort grundige undersøkelser av kvinnene fordi han ville gjøre en best mulig jobb, sier Hagelien.