Sex-overgripere kan gå fri: Myndighetene varsler ikke politiet

Helsetilsynet konkluderer selv med at leger begår seksuelle overgrep, men varsler ikke nødvendigvis politiet.

<strong>HOLDER PÅ INFORMASJONEN:</strong> Helsetilsynets direktør, Jan Fredrik Andresen, bekrefter at Helsetilsynet lar være å varsle politiet om seksuelle overgrep de er kjent med.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HOLDER PÅ INFORMASJONEN: Helsetilsynets direktør, Jan Fredrik Andresen, bekrefter at Helsetilsynet lar være å varsle politiet om seksuelle overgrep de er kjent med. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kan avdekke at Statens hehelsetilsyn unnlater å varsle politiet i flere saker der de oppdager seksuelle overgrep i helsevesenet.

Et tilfelle var en lege som mistet autorisasjonen da han begikk seksuelle overgrep mot to pasienter under konsultasjoner på sitt fastlegekontor i Akershus.

- Det ble ikke sendt en henvendelse til politiet, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet til Dagbladet.

<strong>VARSLET IKKE:</strong> Helsetilsynet varslet ikke politiet om legen som tilsynet mener begikk seksuelle overgrep mot to pasienter på sitt kontor da han var fastlege.
VARSLET IKKE: Helsetilsynet varslet ikke politiet om legen som tilsynet mener begikk seksuelle overgrep mot to pasienter på sitt kontor da han var fastlege. Vis mer

Helsetiilsynet kontrollerer all omsorgs- og helsevirksomhet i Norge. Ofte er det fortvilte pasienter som tar kontakt.

- Vi mottar i overkant av 300 saker årlig som kan gi grunnlag for å reagere mot helsepersonell, sier Andresen.

Varsler ikke Hvert år tar også tilsynet autorisasjoner fra helsepersonell som har begått seksuelle overgrep mot pasienter.

- Varsler ikke tilsynet fra til politiet i disse sakene?

- Ikke i alle sammenhenger, nei. Det må gjøres en konkret vurdering om dette handler om straffbare forhold, sier Andresen.

- Er ikke et seksuelt overgrep en straffbar handling?

- Jo, i mange sammenhenger vil det være det, men det er jo grader av det som sees på som seksualisert atferd, sier Andresen.

Tilbake som lege I vedtaket mot fastlegen fra Akershus konkluderte Helsetilsynet slik i 2011:

«Etter vår oppfatning var dette seksuelle overgrep og ikke forsvarlig medisinsk behandling. Statens helsetilsyn finner at du har misbrukt din rolle som lege på en slik måte at det er egnet til å påføre pasienter psykiske belastninger av betydelig følelsesmessig karakter.»

Mannen har i dag lov til å praktisere som lege, og har tillatelse til å behandle pasienter. Det er ingen rutiner for at pasienter informeres selv om helsemyndighetene mener legene har bakgrunn som overgripere.

- Alvorlige overgrep Norsk pasientforening ønsker en debatt om når Helsetilsynet skal orientere politiet om overgripere i helsevesenet.

<strong>VARSLET IKKE:</strong> Helsetilsynet varslet ikke politiet etter at de fratok en lege autorisasjonen for seksuelle overgrep. Kritikken av legen er sterk i vedtaket, over. Legen har nå fått ny autorisasjon og har tillatelse til å behandle pasienter, med begrensninger. Faksimile: Helsetilsynets vedtak
VARSLET IKKE: Helsetilsynet varslet ikke politiet etter at de fratok en lege autorisasjonen for seksuelle overgrep. Kritikken av legen er sterk i vedtaket, over. Legen har nå fått ny autorisasjon og har tillatelse til å behandle pasienter, med begrensninger. Faksimile: Helsetilsynets vedtak Vis mer

- Den aktuelle saken omtalt i Dagbladet gjelder jo alvorlige tilfeller av overgrep. Slike saker må håndteres grundig av både tilsynsmyndighet, politi og andre som trekkes inn, sier generalsekretær i Norsk pasientforening, Guro Birkedal til Dagbladet.

Hun understreker at politiets etterforskningskompetanse skiller seg kraftig fra Helsetilsynets arbeidsmetoder.

- Politiets arbeid med bevissikring på åsted og avhør med involverte og vitner kan ha avgjørende betydning for sakens oppfølging, sier hun.

Helsetilsynet vil bestemme selv Helsetilsynet gir ofte helsepersonell som har begått overgep mot pasienter egne restriksjoner.

<strong>REAGERER PÅ HELSETILSYNETS PRAKSIS:</strong> Pasientombud i Akershus Knut Fredrik Thorne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER PÅ HELSETILSYNETS PRAKSIS: Pasientombud i Akershus Knut Fredrik Thorne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Om vi kan sikre framtidige pasienter med de virkemidlene vi rår over, så blir det en vurdering opp mot om politiet skal inn, sier helsedirektør Andresen.

Blant sanksjonsmidlene tilsynet rår over er å nekte helsepersonell å ha pasientkontakt, oppfølging av faglig veileder på arbeidsplassen og jevnlige rapporter fra veileder til tilsynet.

Reagerer på praksisen - Det overrasker meg om det er slik at rapporter om seksuelle overgrep fra helsepersonell ikke meldes videre til politiet. Det er så alvorlig og grovt at politiet bør involveres, og ikke bare tilsynet, sier Pasientombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne til Dagbladet.

- Politiet har en ekspertise Statens Helsetilsyn ikke har, og derfor bør tilsynet være raske med å varsle politiet. Det kan hindre at flere blir utsatt, fortsetter Thorne.

- Bevissikring avgjørende Han understreker at legens rettssikkerhet også er viktig i slike saker.

<strong>KRITISK:</strong> Generalsekretær i Pasientforeningen Guro Birkeland i Norsk pasientforening.
KRITISK: Generalsekretær i Pasientforeningen Guro Birkeland i Norsk pasientforening. Vis mer

- Politiet kan også ivareta rettighetene til den mistenkte i en sak, så det burde ikke være slike begrunnelser for å unnlate å anmelde, sier Thorne.

TIPS OSS

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer