Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-saker i flere partier

Både Høyre og Ap har hatt overgrepssaker i løpet av de siste årene. Flere tillitsvalgte har måttet gå.

SKJERPER REGLENE: Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal forteller om flere sexsaker i partiet. I kjølvannet av Birkedal-saken skjerper Høyre de etiske retningslinjene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
SKJERPER REGLENE: Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal forteller om flere sexsaker i partiet. I kjølvannet av Birkedal-saken skjerper Høyre de etiske retningslinjene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De andre partiene på Stortinget har ligget lavt i terrenget om overgrepssaken som ryster Frp. En rundspørring som Dagbladet har foretatt, viser at flere partier har historier med overgrep.  

Både Arbeiderpartiet og Høyre innrømmer at de har blitt varslet om saker der det har vært påstander om straffbare seksuelle handlinger. Flere tillitsvalgte har måttet forlate stillingene sine. 

- Noen saker
- Det har vært noen ytterst få saker, svarer assisterende partisekretær Odd Erik Stende i Arbeiderpartiet.

- Ja, vi har hatt noen episoder, svarer generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal.  

Noen av sakene har blitt kjent i media. En politimann og gruppeleder for Høyre i Råde er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg sex med ti kvinner. En Ap-politiker i Troms ble anmeldt for voldtekt av en kvinne på årsmøte for fire år siden. Saken ble henlagt. En Ap-politiker ble i 2004 dømt for å ha hatt sex med en 14 år gammel jente. Han måtte trekke seg fra sine verv.

Men det har vært flere saker. I Unge Høyre har to unge jenter hevdet seg seksuelt trakassert.

- Jeg er kjent med et par tilfeller fra de senere år hvor det har vært påstander om seksuell trakassering mellom Høyre-tillitsvalgte. I disse tilfellene har ofrene blitt bedt om å vurdere politianmeldelse, og har også fått forståelse av at Høyre støtter vedkommende i dette. Et par tillitsvalgte har også mistet sine verv som følge av dette. Dette er tilfeller som ligger tilbake i tid og som er oppgjorte. 

Kan være mer
Ryssdal sier at ingen av jentene var mindreårige, men vil ikke gi flere detaljer.

- Vi ønsker ikke å rippe opp i sakene igjen av hensyn til de involverte, sier han.

Sakene var ifølge Ryssdal ikke av en karakter som tilsa at partiledelsen selv burde ha anmeldt.

Odd Erik Stende kan ikke si nøyaktig hvor mange eller hva slags type saker Ap har hatt.

- Jeg kjenner ikke til saker hvor tillitsvalgte eller ansatte i partiet har blitt anklaget, anmeldt eller dømt utover de saker som allerede har blitt omtalt i pressen. Utover dette ønsker jeg ikke å gå inn i disse enkeltsakene av hensyn til de involverte, sier han.  

Både Stende og Ryssdal viser til at sakene har vært håndtert i tråd med partienes etiske regelverk.

Lars Arne Ryssdal kan ikke garantere at det ikke finnes flere sex-skandaler i Høyres historie.  

- Jeg kjenner ikke til flere verkebyller. Jeg kan ikke utelukke at partimedlemmer har vært involvert i hendelser, men ikke i partisammenheng så vidt meg bekjent.

Går gjennom reglene
Ryssdal mener ikke at partiet har en ukultur, men vil likevel gjennomgå de etiske retningslinjene.

- Vi har ikke et kulturproblem, men vi er alle berørt av dette. Vi vil gå gjennom vårt regelverk og sjekke hvordan vi håndterer det hvis noe oppstår, sier Lars Arne Ryssdal.

Partiene Sp, Venstre, KrF svarer i undersøkelsen at de ikke er kjent med noen sexsaker. SV har ikke svart.

Bare Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Krf har i dag et etisk regelverk som beskriver i detalj hvordan påstander om sextrakassering og overgrep skal slås ned på. Venstre og Sp har ikke. De påstår likevel at de ville gjort mer for sex-ofrene enn det Frp har gjort i Birkedal-saken. KrFU vil lage nye retningslinjer.

- Saken som har vært rullet opp i media de siste dagene, gjør det aktuelt å foreta en revidering av retningslinjene og lage egne retningslinjer i KrFU, sier generalsekretær i KrFU, Jørgen Honningsvåg.   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!