TUT: Jacob Zuma underholder (?) sin algeriske kollega Abdelaziz Bouteflika. Foto: Reuters/Scanpix
TUT: Jacob Zuma underholder (?) sin algeriske kollega Abdelaziz Bouteflika. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Sex, satanister og rasistiske småjenter

Sør-afrikansk politikk er ikke som annen politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ingen VM-oppkjøring i Sør-Afrika uten en politisk sexflause - og det gikk da heller knapt nok noe gisp gjennom det sør-afrikanske folket da Jacob Zumas kone nummer to (han har tre nå, og totalt fem på CVen) ble gravid med livvakta si.

Malema Saken fikk et tragisk utfall da livvakta tok sitt eget liv - men føyer seg inn i seanser der den politiske dagsordenen i det 16 år unge demokratiet settes av ting som strengt tatt går mer på person enn sak.

For etter frigjøringshelten og retorikeren Nelson Mandelas avgang blomstrer ordbruken som aldri før på VM-landets politiske scene.

En mann som ikke går av veien for å ta saftige personkarakteristikker i sin munn er Julius Malema, leder for ungdomspartiet til president Zumas ANC.

Og spesielt har han latt sin eder og galle gå ut over opposisjonspartiet Democratic Alliances leder og fremste profil, premierminister i Western Cape-provinsen, Helen Zille.

- Hun er en rasistisk liten jente, ifølge Malema, som rådet Zille til å huske at hun måtte rapportere til 'sjefen' - president Zuma.

Den samme Zille «lider også av satanisme» og «framstår som en spion fra apartheid-tida» som administrerer «en gruppe rasistiske gartnergutter» - også kjent som ungdomspartiet til Democratic Alliance.

AIDS-dusj Det må skytes inn at den samme Zille heller ikke er fremmed for å slenge med leppa. Eksempelvis boltret DA-toppen seg stort da det ble kjent at president Zuma hadde hatt sex med en HIV-positiv kvinne, uten kondom - og «fjernet smittefaren» ved å ta en dusj etterpå.

Zuma, ifølge Zille, «har dypt kjønnsdiskriminerende synspunkter», er «en notorisk kvinnebedårer» og satte «alle kvinnene sine i fare».

Det var for øvrig etter tiraden mot Zuma at Malema ga Helen Zille liten jente-karakteristikken.

Zumas forgjenger Thabo Mbeki gjorde heller ikke noe politisk mesterstykke da han, som president i et av verdens aller hardest AIDS-rammede land, slo fast at «jeg ikke kjenner noen som er smittet av HIV/AIDS».

- Helt ærlig - jeg gjør ikke det, lovet Mbeki, som trolig ikke fikk poeng i kategorien «identifisere seg med vanlige folk» etter seansen.

Voldtekt Men politisk debatt er en ting. Julius Malema havnet ikke på virkelig dypt vann før han fant det for godt å uttale seg om voldtektsanklagene mot president Zuma.

Kvinnen som anklaget Zuma for voldtekt hadde hatt «ei fin natt», konkluderte Malema, etter følgende resonnement:

- Hvis en kvinne ikke liker det [sex], vil hun dra hjem tidlig om morgenen. Hun blir ikke igjen for å få frokost og penger. Ber hun om penger, kan hun ikke komme og skrike om voldtekt etterpå, sa Malema.

Det siste utsagnet ble Malema dømt for i retten. ANCYL-lederen måtte betale en bot på omkring 45 000 kroner og komme med en offentlig beklagelse.

Våpen Jacob Zuma har vært tvunget til å gi Malema kraftige verbale runder på bakrommet - senest etter seansene der Malema har sunget protestsangen «Kill the Boer» - «Drep den hvite bonden» offentlig.

Og det gikk også galt da Malema skulle hylle moderpartiet og presidenten i fjor:

I RAMPELYSET: På godt og vondt. Julius Malema er både en stor styrke - og en tildels voldsom byrde - for regjeringspartiet ANC. Foto: EPA/Scanpix
I RAMPELYSET: På godt og vondt. Julius Malema er både en stor styrke - og en tildels voldsom byrde - for regjeringspartiet ANC. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Vi er klare til å løfte våpen og drepe for Jacob Zuma. Vi er klare til å dø for Jacob Zuma, erklærte Malema, til begeistrede tilrop fra tilhørerne - og voldsomme protester fra en del andre.

Den mulige framtidige presidentkandidaten måtte beklage utspillet.

Malemas popularitet er likevel uomtvistelig, og mange ser på ham som en «ekte» frigjøringsleder:

Zuma Han er ikke redd for å bruke retorikk svært lik den de svarte frigjøringsforkjemperne brukte i tiårene etter kolonimaktenes fall, og har ikke begrensningene som fort legges på en når man får en posisjon med reell makt - som det den tidligere svært frittalende Zuma har.

For Zuma har summet seg kraftig etter at han inntok presidentstolen.

Eksempelvis har han sagt klart ifra at Sør-Afrika ikke planlegger noen Zimbabwe-inspirert nasjonaliseringsprosess av gårdsarealer og gruver - som nevnte Malema har tatt til orde for, tatt grep mot kriminaliteten og engasjert seg i krisen i Zimbabwe.

Men «den gamle» Zuma sto lite tilbake for andre leppeslengere. Nyhetsbyrået Sapa har registrert en oversikt over enkelte av Zumas uttalelser, blant annet under voldtektssaken mot ham:

- Du kan ikke forlate en kvinne hvis hun allerede har nådd det punktet [av seksuell opphisselse], mente Zuma.

VM-TOMMELEN OPP: Helen Zille. Foto: AFP/Scanpix
VM-TOMMELEN OPP: Helen Zille. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg hadde ingen problemer med å ha sex med henne, siden hun åpenbart hadde et behov.

For ordens skyld - den daværende visepresidenten Zuma ble frikjent. Og Zuma har lagt voldsomme mengder personlig prestisje i verdensmesterskapet som sparkes i gang mellom vertslandet Sør-Afrikas «Bafana Bafana» og Mexico i Johannesburg på fredag.

En skandale som den Afrikamesterskapet ble rammet av da Togos landslag ble angrepet av væpnede banditter kan være katastrofal, for et land som desperat forsøker å kjempe seg vekk fra ryktet som - og til dels en virkelighet med - store kriminalitetsproblemer.

Men et trygt, velsmurt, sjarmerende mesterskap kan bli en kjempetriumf for karismapolitikeren Zuma - og en stor fjær i hatten for hans Sør-Afrika.

AIDS-FLAUSE: Thabo Mbeki. Foto: AP/Scanpix
AIDS-FLAUSE: Thabo Mbeki. Foto: AP/Scanpix Vis mer