Sex-siktet dommer hevder 11-åringen misforsto

Tingrettsdommeren i 60-åra fremstilles for varetektsfengsling i dag.

GIKK AV: Her på Holmlia stasjon gikk jenta av. Den siktede skal også ha gått av her. Foto: Erling Hægeland
GIKK AV: Her på Holmlia stasjon gikk jenta av. Den siktede skal også ha gått av her. Foto: Erling HægelandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag fremstilles den siktede tingrettsdommeren for varetektsfengsling i Oslo tingrett, opplyser politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet.

Den respekterte tingrettsdommeren på Østlandet, som er bosatt i Oslo, er siktet for å ha antastet en 11 år gammel jente på lokaltoget ved Holmlia stasjon fredag i forrige uke. Da jenta gikk ut av toget skal han også ha gått ut.

- Det er ikke naturlig for siktede å gå av på Holmlia stasjon, sier Rohde til Dagbladet.

- Fanget av flere kameraer Overvåkingsbildene fra stasjonen skal angivelig vise de to, men det var jentas nøyaktige beskrivelser av mannen som gjorde at politiet fant ham igjen seinere på overvåkingskameraer på Nationaltheatret stasjon.

Det ledet til pågripelsen på stasjonen i 16-tida mandag ettermiddag. Politiet ser svært alvorlig på saken.

- Det er alvorlig når et barn utsettes for overgrep. I dette tilfellet valgte vi å prioritere saken for raskest mulig å identifisere og pågripe gjerningsmannen, sier Rohde til Dagbladet.

- Kan oppfattes forskjellig Den siktede skal ha bekreftet overfor politiet at det var fysisk kontakt mellom ham og jenta, men mener det ikke var snakk om en straffbar handling. Tingrettsdommeren nekter straffskyld etter siktelsen som er straffelovens §200 2. ledd, som omhandler seksuelle handlinger med barn.

- I ettertid forstår han at de to kan ha oppfattet situasjonen forskjellig. Men han har i det hele tatt ikke sett dette som et seksuelt lovbrudd. Han ble temmelig overrasket da politiet pågrep ham, sier advokat Tor Erling Staff.

Han betegner avhøret av dommeren som «meget omfattende» og mener klienten har gitt politiet alle opplysninger de trenger. Staff ville i går ikke gå inn på om mannen traff jenta tilfeldig.

PÅGREPET HER: Jentas beskrivelser av mannen til politiet, gjorde at fant han på overvåkingskameraet på Nationaltheatret, noe som skal ha ledet til pågripelsen. Foto: Eirik Helland Urke
PÅGREPET HER: Jentas beskrivelser av mannen til politiet, gjorde at fant han på overvåkingskameraet på Nationaltheatret, noe som skal ha ledet til pågripelsen. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

- Hvorfor gikk han av på Holmlia stasjon?

- Det har han gitt en veldig klar redegjørelse for til politiet, og det er ikke straffbart å gå av toget der, sier han.

Den siktede mannen har bolig på den aktuelle strekningen, men flere stasjoner unna.

Var dommer i overgrepssak Siktede har jobbet som dommer med alle typer straffesaker i mange år, etter at han ble utnevnt i statsråd på 1990-tallet. Blant sakene mannen har behandlet finnes overgrep mot barn, barneporno, voldtekter og barnefordelingssaker.

Han har også vært involvert i vurderinger rundt når overgripere kan prøveløslates. Dommeren har i tillegg skrevet faglitteratur som berører seksualforbrytere og hva som ligger bak deres handlinger. Kolleger av dommeren betegnet det i går som «utenkelig» at han skal ha gjort det han er siktet for, og mange håper ennå det dreier seg om en misforståelse. Sorenskriveren ved den aktuelle domstolen ønsker ikke å kommentere saken og viser til Domstoladministrasjonen. De avventer en eventuell framstilling til varetektsfengsling i morgen før de foretar seg noe i saken.

- Saken har nylig blitt satt under etterforskning og vi ønsker å avvente et eventuelt fengslingsmøte. Vi har ingen tiltak på gang per nå, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladminstrasjonen til Dagbladet.

Dommeravhør Ifølge Rohde anmeldte jentas foreldre forholdet til politiet i helga etter at 11-åringen hadde fortalt dem hva som hadde skjedd. Politiet vil i dag avgjøre om de vil framstille dommeren for varetektsfengsling.

Jenta skal etter planen avhøres av en dommer i morgen. Bistandsadvokat Ragnhild Torgersen har vært i kontakt med jentas foresatte, men vil ikke kommentere saken før dommeravhøret av fornærmede på fredag.

- Nå er det viktig å sikre hennes forklaring uten noen påvirkning i noen retning, sier Torgeresen til Dagbladet.

Går gjennom PC Politiinspektør Rohde sier at politiet har gjort beslag fra mannens bolig.

PÅ FILM: Politiet har sikret overvåkingsbildene fra Holmlia stasjon som skal vise mannen og jenta. Foto: Erling Hægeland
PÅ FILM: Politiet har sikret overvåkingsbildene fra Holmlia stasjon som skal vise mannen og jenta. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Vi har sikret oss nødvendige beslag, blant annet mannens PC, sier Rohde til Dagbladet.

Etter det Dagbladet forstår har ikke politiet vært på mannens arbeidsplass.

- UNATURLIG: Ifølge politiinpsektør Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet sier at de tar saken svært alvorlig. Hun mener det er unaturlig at den siktede gikk av på Holmlia stasjon. Mannen har bolig flere stasjoner unna.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- UNATURLIG: Ifølge politiinpsektør Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet sier at de tar saken svært alvorlig. Hun mener det er unaturlig at den siktede gikk av på Holmlia stasjon. Mannen har bolig flere stasjoner unna. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer