Sex-siktet lege utleveres ikke

TRONDHEIM (Dagbladet): Straffesaken mot den 52 år gamle legen, som er siktet for sex-overgrep mot sju kvinnelige pasienter i Kristiansund, har fått et alvorlig skudd for baugen. Trolig går legen fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er klart, etter at svenske myndigheter nekter å utlevere 52-åringen. Det juridiske grunnlaget og bevisene holder ikke. Norsk politiet trekker nå begjæringen om utlevering.

52-åringens forsvarer, advokat Christian Wiig, understreker overfor Dagbladet at han ikke er overrasket, og at saken etter hans mening har vært sterkt overdrevet.

- Siktelsen har ikke vært korrekt. Sakskomplekset vil løse seg opp av seg sjøl i løpet av kort tid, sier han.

52-åringen er siktet for et forsøk på voldtekt, to tilfeller av utuktig omgang og fire tilfeller av utuktig adferd.

Etter det Dagbladet får opplyst, har den svenske påtalemyndigheten uformelt gjort det klart at ulevering bare kan skje på bakgrunn av siktelsen for forsøk på voldtekt, som er det alvorligste punktet.

Politiadjutant Anette Vangsnes, som leder etterforskingen, sier til Dagbladet at svensk påtalemyndighet samtidig har gjort oppmerksom på at han i såfall ikke kan tiltales og dømmes i Norge for de øvrige forholdene.

- På den måten blir det en svært amputert sak. Statsadvokaten i Molde, som eventuelt skal reise tiltale, mener at han ikke kan ta ut tiltale for voldtektsforsøk. Dette ut fra de opplysninger som foreligger.

På denne bakgrunn ramler utleveringsbegjæringen fra hverandre, og jeg har innstilt på at vi frafaller kravet om å få 52-åringen til Norge, sier politiadjutant Vangsnes.

Hun understreker imidlertid at dette ikke betyr at saken blir lagt vekk. Politiet i Krtistiansund vil etterforske saken ferdig.

- Vi vil forsøke å få avhørt legen. Deretter er to ting mulig, hvis det blir reist tiltale: legen møter frivillig i retten i Norge eller Norge ber svenske myndigheter overta.

Jeg er ikke noe glad for denne utviklingen, men det er lover og regler som dessverre låser oss, sier Vangsnes.

Advokat Wiig sier at han vil anbefale sin klient å møte til avhør i Norge.

- Dette på den betingelse at vi får en skriftlig forsikring om at han i såfall ikke blir pågrepet, sier han.

Det er kort sagt strafferammen i sakskomplekset som har skapt problemet med utleveringen.