MÅ FINNE NY CIA-TOPP. Det begynner å bli mange stillinger å fylle etter at skandale etter skandale rulles opp i det amerikanske etterretningsmiljøet. Foto: Reuters / NTB scanpix
MÅ FINNE NY CIA-TOPP. Det begynner å bli mange stillinger å fylle etter at skandale etter skandale rulles opp i det amerikanske etterretningsmiljøet. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

- Sex-skandalen kommer pinlig ubeleilig for Obama

Opprullingen kan gå ut over jobben i Afghanistan og kampen mot terror, tror analytikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når en CIA-topp og en general i det amerikanske forsvaret, som ventes å bli ny NATO-topp i Europa, kobles til sex-skandaler, «upassende» og truende e-poster og FBI-etterforskning, er president Barack Obama nødt til å forholde seg til det.

I går gikk Det hvite hus sin talsmann, Jay Carney, ut og sa at president Barack Obama har tro og tillit til for den øvertkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan - general John Allen.

- Jeg kan fortelle dere at presidenten har høye tanker om general Allen og hans tjenester for landet og innsatsen han har gjort i Afghanistan, sa Carney.

Obama skal ha blitt overrasket CIA-eksjef David Petraeus sitt sidesprang, men sier at han tillit til fungerende CIA-sjef Michael Morell.

Pinlig Generaltabben til Petraeus, involvering av Afghanistan-krigssjefer og en FBI-etterforskning skaper hodebry for president Obama.

Nyhetsbyrået Reuters sin analyse av situasjonen er at uro i USAs etterretningssystem kan påvirke landets avgjørelser i krigen i Afghanistan, kampen mot al Qaida og forhindringen av Iran skal skaffe seg en atombombe.

HODEBRY: President Obama må foholde seg til at jobbene til forsvarsminister Leon Panetta, eks-CIA-sjef David Petraeus og muligens ISAF-sjef John Allen må bekles med nye navn. Foto: AFP  / Saul LOEB / NTB scanpix
HODEBRY: President Obama må foholde seg til at jobbene til forsvarsminister Leon Panetta, eks-CIA-sjef David Petraeus og muligens ISAF-sjef John Allen må bekles med nye navn. Foto: AFP / Saul LOEB / NTB scanpix Vis mer

Obama er nylig gjenvalgt president og skal til helga ut på sin første tjenestereise som gjenvalgt president. Reuters melder at det er en flau bagasje å ha med seg til de tre sørøst-asiatiske nasjonene han skal besøke.

Dessuten hoper det seg opp med ledige jobber i amerikansk ledelse. CIA-toppjobben er som kjent ledig. Men det er ventet at både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Leon Panetta snart skal tre av. Dette åpner for andre ledige jobber i den politiske ledelsen i USA.

Los Angeles Times melder at skandalene kommer pinlig ubeleilig for Det hvite hus og etterretningssamfunnet i USA. Denne uka starter høringen om et angrep i Benghazi i Libya i fjor der en amerikansk ambassadør og tre andre amerikanere ble drept.

Dette har ført til en ny debatt om tilbaketrekking av soldater fra Afghanistan.

Razzia Det var i går at sex-skandalen eskalerte til og i tillegg omfatte general John Allen. Han var Petraeus arvtager som USAs øverstkommanderende i Afghanistan - og skal etter planen rykke opp til å bli ny NATO-topp for Europa.

Allen etterforskes for å ha sendt «upassende eposter» til Jill Kelley, kvinnen som bidro til å avsløre Petraeus' elskerinneaffære da hun fikk det hun oppfattet som truende eposter fra CIA-sjefens elskerinne og biograf Paula Broadwell og kontaktet FBI. Natt i går hadde FBI razzia i kvinnens hjem.

JILL KELLEY: Kvinnen som bidro til å avsløre Petraeus' elskerinneaffære da hun fikk det hun oppfattet som truende eposter fra CIA-sjefens elskerinne og biograf Paula Broadwell. Foto; AP / Chris O'Meara / NTB scanpix
JILL KELLEY: Kvinnen som bidro til å avsløre Petraeus' elskerinneaffære da hun fikk det hun oppfattet som truende eposter fra CIA-sjefens elskerinne og biograf Paula Broadwell. Foto; AP / Chris O'Meara / NTB scanpix Vis mer

Ifølge flere amerikanske medier gjennomgår nå FBI 20 000 - 30 000 A4-sider med eposter som kan være relevante i den sekundære saken rett mot general Allen.

Som for å toppe skandalen, har det samtidig kommet fram at FBI-agenten i Florida som Kelley i utgangspunktet hadde kontakt med, har sendt kvinnen lettkledde bilder av seg selv mens etterforskningen pågikk.

PAULA BROADWELL: Petraeus` elskerinne og forfatteren av hans biografi. Foto: REUTERS / Comedy Central / NTB scanpix
PAULA BROADWELL: Petraeus` elskerinne og forfatteren av hans biografi. Foto: REUTERS / Comedy Central / NTB scanpix Vis mer