Sex, sladder og frykt

En kvinne har spredd et dødelig virus til et av bygdas mannfolk. Kanskje er flere hiv-smittet. Spekulasjonene ruller over kafébordet, hagegjerdet, handledisken. Hvem er hun?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mora ringte til slutt lensmannen. Det var gått for langt. Folket hadde bestemt seg. Det var datteren. Hun var spreder av det dødelige viruset. Venninner, kusiner og tanter, ja til og med en søster bosatt i Bø i Telemark ringte:

«Har du hørt hva de sier om henne?» På jobben var stillheten trykkende.

- Jeg har ikke tort å spørre min far om han vet om ryktene: Han er 80. Jeg tror det ville knekt ham.

Mora gir oss nummeret til den 32 år gamle dattera. Hun er på ferie i utlandet - uvitende om at hun er utpekt. Overrasket er hun ikke:

- Ikke spør hvorfor det skjer. Jævlig rart. De siste åra har jeg ikke bodd i Fræna. Likevel blir det meg. Men folk har alltid likt å prate om meg. Jeg er vel litt livlig. Går du ut med en fyr uten å være samboer, så har du ligget med ham, liksom.

Jenta som prater i mobilen er ikke henne . Lensmann Ola Hals er oppgitt over at hun og flere andre jenter er blitt uskyldig uthengt som «hiv-sprederen» i Fræna.
Hun sier:

- Det er ikke så farlig for meg. Men det er ikke artig for mora mi, og sønnen min på 10 år. Han forstår litt, han også. Så tenk på dere selv. Prøv å være positive. Lyv om noe som ikke er så viktig, hvis dere absolutt må. Det er altfor dumt at folk skal være så ondskapsfulle, spraker det fra utlandet.

33 nye fræninger har kommet til det siste halvåret. Ingen kommune i Romsdal vokser mer.

50- 60 av gutta skal ha dratt helt til Filippinene for å finne seg koneemne. Tilflytting, ikke utflytting, altså.

Hiv-skandalen ble kjent for snaut én måned siden. Kassadama hikster: «I he ikkje merka storsalg av kondoma. He, he. Nei.» Näcken, Profil og Magic henger ved kassa.

De begynte å selge det året før. Hvorfor ikke tidligere: «Nei, i væt ikkje. Sjefen vart så flau, hi, hi.»

Tar en sjanse

Jim Svenøy, Edvard Hoem, Moxy-fabrikken, Hustad Marmor, idylliske Bjørnsundet - alle kjente navn og arbeidsplasser i Fræna.

For noen år tilbake var det trafikkdød som brakte bygda til avisspaltene. Nå: Etterforskning av en sextragedie.

De tar kanskje litt mer sjanser, fræningene. Er ikke så nøye på alt. Tjener penger i en fart, bruker dem fort. Men gjør de en bommert, står de for den. «Er du 19 år, drar på sjøen i fire måneder og tjener flere hundre tusen, så skjer det ting,» får vi høre.

- Vi tar ikke problemene på forskudd. De kommer i postkassa etterpå, he, he.

Johnny, Kjetil og Henning - alle 21 år - er ikke enig med kommunelegen, som sier han er sjokkert over fræningers holdning til tilfeldig sex. Visst har de gjort det uten - men likevel. Det nytter vel ikke å sjekke damer lenger hvis du er fra Fræna, flirer de:

- Kanskje vi burde gå med merke på brystjakka: «Godkjent».

Hasard

«Remember when sex was safe and motorcykle was dangerous?» spørres det på bensintanken til Roger (30), medlem av «Atlantic Riders, Elnesvågen mc». Han er fisker og ungkar.

- Det er idiotisk at ikke helsevesenet kunne offentliggjøre navnet på hiv-sprederen. Hun driver jo hasard med andre mennesker. Det kan jo egentlig sammenliknes med ... drap.
Roger og mc-vennene i klubbhuset sier som alle andre at fræningenes seksualmoral selvsagt er som alle andres.

Kommunelegens refs treffer bare litt:

- Kynisk sett har han rett. Men skulle jeg brukt kondom hver gang jeg lå med ei dame, ville det blitt kjedelig i lengden. Det er jo siste sort, sier Roger. Veggen prydes av mc-klubbens emblem, en helleristning av en kar med utstyr mellom beina og pil og bue i henda. Han var den første fræningen, og var ute på frieri. Det gikk an på den tida det, vet du.

Ingen vet

Dagbladet treffer «formannskapet», en gjeng pensjonister rundt bordet på Toppen kafé i Elnesvågen, Frænas sentrum. Det er her du får høre.

- Det er ikke noen som vet med sikkerhet. Vi mistenker vel to- tre... Men det er farlig å nevne navn.

- Jeg prata med et kvinnfolk her om dagen. «I tør ikkje ta ho fram meir no,» sa ho. «På grunn av den aidsen.» Så ho hadde nok fått skrekken ho. Torte ikkje meir, sier Bjarne. De andre gutta - alle mellom 60 og 80 år - skoggerler.

- Vi må holde oss mer innendørs nå, veit du. Kan ikke bare dra på gammeldans. Du, der kommer forresten en som er innkalla, sier Eivind, og peker på en sambygding og pensjonist som setter seg ned.

- Jo, jeg kom seint hjem en kveld, og kona gaula: «He du vore på kontroll no da?»

Braklatter rundt bordet.

SPEKULAJONENE HAGLER: En slik sak kan fort komme til å splitte ei lita bygd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer