Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-slaver i Oslo

Sex-markedet i Oslo har eksplodert de to siste åra. Jenter i 20-åra hyres inn fra byråer i Øst-Europa til stripping og sex-salg på Oslos mange strippebarer og massasjeinstitutt. For mellom 3-400 kroner dagen blir jentene sex-slaver for kåte nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet kjemper en nesten umulig kamp mot den organiserte kriminalitetens inntog på sex-markedet. Det er nesten umulig å bevise hallikvirksomhet, og jentene trues til taushet.

- Vi kjenner til saker der jenter trues til ikke fortelle sin historie til politiet. Det gjør det vanskeligere å ta bakmennene, sier kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo politikammer.

Dagbladet har over flere uker kartlagt sex-markedet i Oslo, og kan avdekke et rått miljø som er ukjent for de fleste av Oslos innbyggere. Flere av barene og massasjestedene drives etter rene mafiametoder. Her hersker trusler, undertrykking og utnytting.

Russisk mafia?

Flere av strippebarene i Oslo sentrum hyrer inn øst-europeiske jenter fra ulike byråer i utlandet. Bareierene må betale sex-byråene 600 kroner pr jente pr kveld og dekke jentenes flybillett og opphold i Oslo. Stripperne selv sitter kun igjen med noen få hundrelapper for en natt på scenen. Denne lave betalinga gjør at flere av stripperne også har solgt sex.

Ingen norske strippere er villige til å jobbe for denne lønna.

Tre av byråene som organiserer strippe-turene til Norge er Top Dance International i Budapest, Ace Agency og EDA (Erotic Dance Agency) i Brno i Tsjekkia. For noen tusenlapper til byråene sikrer bareiere i Oslo seg billig arbeidskraft.

En annen strippebar i Oslo henter unge strippere inn fra et byrå i Estland. Flere av disse jentene har tidligere vært i Finland. Finsk presse har avslørt de tette båndene mellom sex-markedet i Finland og den russiske mafia.

Jentene kommer til Norge på turistvisum, og har lov til å jobbe her i 10 dager. Etter endt arbeidsinnsats reiser de enten tilbake til hjembyen, eller videre på nye sex-oppdrag i Norden og Europa. Det er også strippere fra andre europeiske land som opptrer i Norge. Både svenske og engelske jenter har i lengre tid strippet på Oslos barer.

Selger sex

Strippeklubbene har åpent fra 21-tida om kvelden til klokka 0400 neste morgen. Jentene jobber hele natta, og stripper på omgang. Når de ikke er på scenene og lar alle klesplaggene falle, omgås de kundene på utestedene. På noen av stedene har også enkelte av jentene solgt sex, både i og etter arbeidstida.

Scenarioet i klubbene er som hentet ut fra en gammel og dårlig mafia-film. I tillegg til å strippe på scenen, holder jentene private strippeshow rett foran øynene på den enkelte gjest. Og gjestene er både nysgjerrige menn i vanlige stillinger, og mer hardkokte kriminelle som bruker disse barene som møtesteder.

Stripperne blir hentet på flyplassen av bareieren, eller hans medhjelpere. Innlosjeringa foregår enten i leiligheter som klubbene disponerer, eller i klubbenes egne lokaler.

Drapstrusler

Tidligere ansatte ved strippebarer og massasjeinstitutt i Oslo sentrum forteller at jentene nektes å forlate klubben mens de er på vakt. Eieren frykter at jentene skal påta seg freelance-oppdrag når de er i Norge.

Trusler om vold brukes hyppig for å kontrollere jentene, og hindre at utenforstående legger kjepper i hjulene for den videre drift av enkelte steder.

Dagbladet vet at flere gårdeiere i nabolagene til barene har blitt truet på livet etter å ha lagt seg bort i driften. Bedrifter som deler lokaler med enkelte av sex-klubbene har også opplevd svært konkrete trusler på kroppen.

_ Vi er blitt truet med å få slått inn kneskålene, eller bli skutt på åpen gate, sier en butikkinnehaver til Dagbladet. Han tør ikke stå fram med fullt navn av frykt for represalier fra miljøet.

Dette er et fellestrekk som går igjen hos alle Dagbladet har vært i kontakt med. Ingen tør å ta et oppgjør med måten disse stedene styres på.

_ Vi vet hva som skjer, men det er ikke verdt å ofre livet for, sier en gårdeier i nabolaget.

Det alle derimot stiller et stort spørsmålstegn ved, er hvorfor politiet ikke griper inn.

Fangenskap

Mens stripperne hyres inn fra øst-Europa, kommer de fleste jentene som jobber på de utenlandskeide massasjeinstituttene fra Asia. Etter det Dagbladet kjenner til kommer flere av jentene fra badebyen Pattaya i Thailand. Noen jenter kommer frivillig til Norge, mens andre blir lurt hit med falske løfter.

En nordmann skal være sentral i sex-formidlingen av thai-jenter fra Pattaya og til Oslo. Han lokker med store inntekter blant fattige unge prostituerte jenter i badebyen. Noen kommer på tre måneders visum til Norge, mens andre blir giftet bort før avreise.

Etter det Dagbladet får opplyst fra kilder i politiet i Pattaya skal flere av disse ekteskapene være rene papirekteskap. Flere av jentene blir servert fagre løfter før avreise, mens hverdagen i Norge blir en brutalt overgang.

Trues med utkastelse

_ På ett av stedene må jentene oppholde seg innendørs i 24 timer i døgnet, de nektes å gå ut for å kjøpe mat eller drikke. Fortjenesten til jentene er også minimal, for noen hundrelapper kan kundene kreve de mest ekstreme tjenester utført, sier en kilde til Dagbladet.

En annen kilde i miljøet forklarer at de utenlandske jentene trues med politianmeldelse hvis de prater med utenforstående, eller tyster på innehaveren.

_ Jentene blir fortalt at det er ulovlig å prostituere seg i Norge. Og at hvis de blir avslørt, blir de kastet ut av landet, sier en tidligere massøse til Dagbladet.

Kriminalsjef Roger Andresen forteller at Oslo politikammer de siste årene har klart å stenge mellom åtte og ti massasjeinstitutter i hovedstaden etter tips fra naboer og butikkere.

- Slik drift er et problem. Vi prioriterer all etterforskning som retter seg inn mot organisert kriminalitet, sier Andresen til Dagbladet.

KRIMINALSJEF ROGER ANDRESEN</B>: <FONT SIZE=+2>«Det er vanskelig å ta bakmennene»</FONT>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!