Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sex uten samtykke er ikke voldtekt

- Det er mulig at de som har foreslått en samtykkeregel har et veldig godt poeng, sier advokat Knut Lindboe. Han gikk ikke inn for forslaget da han satt i Seksuallovbruddutvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Lindboe tilhørte flertallet i utvalget som mente at dagens voldtektsbestemmelse ikke skulle endres. Nå innrømmer han at det kan være forhold utvalget skulle sett på som kunne endret konklusjonen.

Han tenker på Canada som har lovendring, basert på samtykke. Den har økt anmeldelsene med 170 pst.

Mørketall

- Tallene fra Canada har kommet nokså bardus på meg. Dem skulle vi nok sett nærmere på. Sånn sett kan det hende at de som har foreslått dette har et veldig godt poeng.

Lindboe sier han håper at høringsinstansene til utvalget sjekker Canada nærmere, slik at erfaringene blir med i vurderingen når saken skal behandles i Stortinget.

- Jeg vil understreke at et samleie uten samtykke er noe helt annet enn voldtekt. Å kalle noe voldtekt uten at det foreligger vold eller trusler, er å gjøre vold mot ordene. På den annen side er det store mørketall når det gjelder voldtekt.

- Det er flere frifinnelser på dette området enn på andre områder. Likevel tror jeg fortsatt ikke at en samtykkeregel er noen vei å gå. Ønsker man det, kan man bruke en eksisterende paragraf som i dag er brukt hovedsakelig i forbindelse med blotting.

- Utvalget foreslår at den som utfører seksuelle handlinger uten samtykke skal straffes, men foreslår ikke når det gjelder seksuell omgang?

- Det er litt vanskeligere å tenke seg situasjonen.

- Hvis du blir befølt av en kollega, uten at du har samtykket, er det straffbart. Men om dere fortsetter, uten trusler eller vold... ja, da blir det straks vanskeligere.

Positiv

- Å utvide voldtektsbestemmelsen til også å omhandle samleie uten samtykke, har jeg ikke noe prinsipielt imot, sier professor i strafferett Ståle Eskeland og signaliserer en annen holdning enn sine juristkolleger Heidi Ysen og Lars Frønsdal, som i gårstilte seg svært kritiske til forslaget.

Han mener en samtykkeregel er en bedre løsning enn å gjøre «grov uaktsom voldtekt» straffbart. Da bevarer en samtidig de gode intensjonene bak uaktsomhetsforslaget.
- Men, en må kreve forsett også i disse sakene. Det vil si at retten må være overbevist om at tiltalte forsto at fornærmede ikke hadde samtykket, understreker Eskeland.

Moralisme

- Å ha samleie med noen som ikke har samtykket, mener jeg er klart straffverdig. Men uten tvang og trusler vil jeg ikke kalle det voldtekt i juridisk forstand, mener Eskeland.

- Hvordan skal en bevise at det ikke foreligger samtykke?

- Det er selvfølgelig vanskelig, men den problemstillingen er ikke spesiell for dette feltet. Derimot er jeg lite begeistret for forslaget om at grov uaktsom voldtekt skal være straffbart.

- Det er full fart inn for moralismen når dommerne skal avgjøre om mannen burde ha skjønt at hun ikke ville, mener Eskeland.

<B>Dagbladet faksimile 11. November</B>
<B>OVERRASKET:</B> Seksuallovbruddutvalgets medlem Knut Lindboe innrømmer at tallene fra Canada kom bardus på ham.
Hele Norges coronakart