- Sex uten samtykke er ikke voldtekt

- Det er mulig at de som har foreslått en samtykkeregel har et veldig godt poeng, sier advokat Knut Lindboe. Han gikk ikke inn for forslaget da han satt i Seksuallovbruddutvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Knut Lindboe tilhørte flertallet i utvalget som mente at dagens voldtektsbestemmelse ikke skulle endres. Nå innrømmer han at det kan være forhold utvalget skulle sett på som kunne endret konklusjonen.

Han tenker på Canada som har lovendring, basert på samtykke. Den har økt anmeldelsene med 170 pst.

Mørketall

- Tallene fra Canada har kommet nokså bardus på meg. Dem skulle vi nok sett nærmere på. Sånn sett kan det hende at de som har foreslått dette har et veldig godt poeng.

Lindboe sier han håper at høringsinstansene til utvalget sjekker Canada nærmere, slik at erfaringene blir med i vurderingen når saken skal behandles i Stortinget.

- Jeg vil understreke at et samleie uten samtykke er noe helt annet enn voldtekt. Å kalle noe voldtekt uten at det foreligger vold eller trusler, er å gjøre vold mot ordene. På den annen side er det store mørketall når det gjelder voldtekt.

- Det er flere frifinnelser på dette området enn på andre områder. Likevel tror jeg fortsatt ikke at en samtykkeregel er noen vei å gå. Ønsker man det, kan man bruke en eksisterende paragraf som i dag er brukt hovedsakelig i forbindelse med blotting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer