Sexanklaget lege jobber videre

Fylkeslegen i Buskerud fant sexanklagene mot legen så alvorlige at han ba Statens Helsetilsyn ta affære. Det er 8 måneder siden, imens praktiserer mannen som fastlege i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kvinner leverte i juli i fjor inn formell klage på Drammens-legen. Fylkeslegen vurderte saken som såpass alvorlig at han ba Statens Helsetilsyn avgjøre hvilken reaksjon legen skal få, skriver Drammens Tidende. Mannen risikerer å miste retten til å praktisere som lege. Men foreløpig kan han trygt praktisere videre, Helsetilsynet trenger mer enn de allerede åtte månedene som er gått. Ifølge avisa er den mest sannsynlige reaksjonen en advarsel til fastlegen.

Forelsket

Legen skal ha gått håndgripelig til verks mot begge kvinnene. Den ene skriver i sin klage at legen kysset henne på baken og forsøkte å kysse henne på munnen under et legebesøk i juni 1999. Ifølge kvinnen forsøkte legen å hindre henne i å forlate kontoret. Den andre kvinnen beskriver liknende hendelser. Mannen fortalte kvinnen at han var forelsket og ba henne ut på middag.

Ledelsen ved legesenteret ble etterhvert kjent med klagene og ga legen sparken på dagen, skriver Drammens Tidende. Mannen inngår nå i fastlegeordningen og har 833 pasienter på sin liste.

- Ikke så alvorlig

En av kvinnene er sterkt kritisk til at Helsetilsynet ikke har behandlet saken ferdig.

- Det er helt forferdelig at helsetilsynet skal bruke så lang tid. Imens risikerer man at andre kvinner blir utsatt for det samme. Hvor er pasientenes sikkerhet, sier hun hun til DT. Kvinnen var overbevist om at legen var fratatt autorisasjonen etter at han fikk sparken fra legesenteret.

Ved Helsetilsynet er man enig i at saksbehandlingstiden er lang, men dekker seg bak mange klagesaker. Fylkeslegen vil ikke kritisere Helsetilsynet for treg saksbehandling.

- Vi vurderte ikke denne saken som så alvorlig at det kunne være aktuelt å frata legen autorisasjonen øyeblikkelig.

Utredningen viste imidlertid at saken var alvorlig nok til å oversendes Statens helsetilsyn for avgjørelse, sier Tom Buxrud hos fylkeslegen.