Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sexarbeidere blir sett på som enkle ofre. Gjerningsmennene vet at de ofte ikke tør å anmelde

Utsettes for grov vold.

KJEMPER FOR AVKRIMINALISERING: Astrid Renland, administrativ leder for Pion, en interesseorganisasjon for prostituerte.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KJEMPER FOR AVKRIMINALISERING: Astrid Renland, administrativ leder for Pion, en interesseorganisasjon for prostituerte. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet foretok i ettermiddag en rundspørring i brakkeriggen som ligger rett ved snuplassen på Bispekaia ved siden av Operaen, hvor bulgarske Galina Sandeva (28) i går ble funnet drept i sin egen bil.

Sandeva var prostituert, og jobbet fra bilen. Det var ingen kjente trusler mot henne, og politiet undersøker om hun kan ha blitt drept av en sexkunde.

- Mer utsatt nå Astrid Renland i Pion, en interesseorganisasjon for sexarbeid, sier det har blitt farligere å være prostituert i Norge etter innføringen av den såkalte sexkjøpsloven, som kriminaliserte prostitusjon.

- Sexarbeidere er mer utsatt for vold nå. De blir sett på som enkle ofre. Gjerningsmennene vet at de ofte ikke tør å anmelde, sier Renland til Dagbladet.

Prosenteret publiserte i går også en rapport, som viser at mange prostituerte i Norge ikke tør å anmelde voldtekt og voldsbruk. en årsak er at mange frykter at de skal bli utvist av landet hvis de blir dømt for sexarbeid.

- Situasjonen for personer som selger sex på gata er preget av vold, og ofte svært grov vold. Likevel blir sakene sjelden anmeldt, sier Sarah Sangesland Warpe, som står bak rapporten, til NRK.
Gro Smogeli, kriminalsjefen i Oslo politidistrikt, sier til NRK at de prioriterer grov vold framfor å kaste ut folk. Politiinspektør Grete Lien Metlid gjorde det i dag også klart at de håper de kan få hjelp i etterforskningen fra sexarbeidere som kjente Sandeva, og at de nå «etterforsker drap, ikke sexarbeid».

I går, altså samme dag som Sandeva ble drept, var det en internasjonal markering for å jobbe mot vold mot sexarbeidere. Astrid Renland sier en kvinne som skulle delta på Pions arrangement i går måtte avlyse, fordi hun nylig ble utsatt for grov vold.

FUNNSTEDET: Her på Bispekaia i Oslo ble den Galina Sandeva funnet drept.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FUNNSTEDET: Her på Bispekaia i Oslo ble den Galina Sandeva funnet drept. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Hun anmeldte, men saken ble raskt henlagt, sier Renland, som er administrativ leder i organisasjonen.

Bruker biler Politiet mener Galina Sandeva solgte sex i sin egen bil. Renland sier det er et kjent fenomen, og mener det også har sammenheng med sexkjøpsloven.

- Det har blitt vanskeligere å jobbe fra leiligheter, fordi politiet også går etter utleierne, sier hun.

Amnesty gikk tidligere i år ut og støttet kampen for avkriminalisering av sexarbeidere, fordi de mener straffeforfølgelse av sexarbeidere medfører at de blir mer utsatt for vold.

- Brutalt Galina Sandeva ble funnet død av venninner som var ute og lette etter henne, fordi hun var borte fra miljøet. De fant henne død på parkeringsplassen på Bispekaia og politiet ble varslet. 

Siste sikre observasjon av henne er ved Stena Line-kaia noen få hundre meter fra åstedet, ved 20.30 tiden onsdag. 

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha sett Galina Sandeva fra onsdag kveld, og at personer som var i området Bispekaia onsdag 16. desember og 17. desember tar kontakt.

Politiet beskriver drapet som brutalt.

image: - Sexarbeidere blir sett på som enkle ofre. Gjerningsmennene vet at de ofte ikke tør å anmelde
JOBBET HERFRA: Sandeva,  som ble drept på kaia i Oslo, jobbet fra bil her i Kongensgate ved Akershus festning.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
JOBBET HERFRA: Sandeva, som ble drept på kaia i Oslo, jobbet fra bil her i Kongensgate ved Akershus festning. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media