VIL SAMARBEIDE MED POLITIET:  Både PR-sjef Francesca Chaouqui - av italienske medier omtalt som "sexbomben" - og pave Frans økonomirådgiver Lucio Angel Vallejo Balda  ble arrestert for å ha lekket interne og hemmeligstemplede dokumenter fra sin arbeidsgiver Vatikanet. Chaouqui ble løslatt mot løfte om å samarbeide med politiet. Her på gladere dager under et teaterbeøk i januar 2014. Foto: UMBERTO PIZZI, AFP/NTB Scanpix.
VIL SAMARBEIDE MED POLITIET: Både PR-sjef Francesca Chaouqui - av italienske medier omtalt som "sexbomben" - og pave Frans økonomirådgiver Lucio Angel Vallejo Balda ble arrestert for å ha lekket interne og hemmeligstemplede dokumenter fra sin arbeidsgiver Vatikanet. Chaouqui ble løslatt mot løfte om å samarbeide med politiet. Her på gladere dager under et teaterbeøk i januar 2014. Foto: UMBERTO PIZZI, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

«Sexbomben» skylder på rådgiveren for lekkasjene som ryster Vatikanet

Kardinal tok penger fra sykehus for å pusse opp egen luksusleilighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To ferske bøker hevder å dokumentere grådighet og ekstravaganse i Vatikanet.

De viser også at pave Frans har møtt særdeles hard motstand i sitt forsøk på å bli kvitt ukulturen.

Avsløringene av de lite tillitvekkende forholdene i Den katolske kirkes hovedkvarter i Roma er svært pinlige. Begge bøkene ble utgitt onsdag.

Den ene forfatteren, journalisten Emiliano Fittpaldi, har på forhånd fortalt om dokumenter som viser hvordan en av Vatikanets kardinaler, Tarcisio Bertrone, har tatt penger fra et sykehus for å pusse opp sin egen storslåtte leilighet.

Boka har fått tittelen «Grådighet: Dokumenter som avslører rikdom, skandaler og hemmeligheter i Frans' kirke».

Forfatteren hevder også å kunne dokumentere at 378 millioner euro - om lag 3,3 milliarder kroner -fra katolske menigheter verden over stort sett er gått til byråkrati i Vatikanet i stedet for til veldedighet.

Telefonavlytting
Det aller mest kontroversielle er imidlertid utskriftene fra pavens private telefonsamtaler, ifølge avisen Republica.

I boka til journalisten Gianluigi Nuzzi, «Kjøpmenn i tempelet», blir paven blant annet sitert på å ha stilt et retorisk spørsmål om kirkens kompetanse både på penger og de kristnes sjeler:

«Hvis vi ikke vet hvordan vi skal passe på penger, som vi kan se, hvordan skal vi da kunne passe på de troendes sjeler, som vi ikke kan se?» Han skal også ha sagt at «utgiftene er ute av kontroll».

Jakt på syndere
Samtidig har jakten startet på hvem som har lekket de fortrolige opplysningene.

 AVSLØRINGER:  Vatikanet får skyllebøtter av negativ oppmerkomshet i to nye bøker basert på lekkasjer fra den katolske kirkes indtre sirkler. Her pave Frans sammen med en sikkerhetsvakt på sin ukentlige prosesjon onsdag på Petersplassen. Foto: Alessandro Bianchi, Reuters/NTB Scanpix.
AVSLØRINGER: Vatikanet får skyllebøtter av negativ oppmerkomshet i to nye bøker basert på lekkasjer fra den katolske kirkes indtre sirkler. Her pave Frans sammen med en sikkerhetsvakt på sin ukentlige prosesjon onsdag på Petersplassen. Foto: Alessandro Bianchi, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

To av Vatikanets ansatte er allerede pågrepet: PR-eksperten Francesca Chaouqui (33) og monsignor Lucio Angel Vallejo Balda (54). Balda er en av pavens spesialrådgivere i en kommisjon som skal komme med forslag til økonomiske reformer i Vatikanet.

Chaouqui, som italienske medier har gitt kallenavnet «sexbombe», legger all skyld på Vallejo Balda og er allerede sluppet fri ettersom hun har lovet etterforskerne å samarbeide.

- Jeg er helt uskyldig, og jeg vil bevise det. Vallejo Balda gjorde alt, jeg forsøkte å stanse ham, sier Chaouqui, ifølge avisa La Stampa.

Det var mange som hevet øyenbrynene da den tidligere Ernst & Young-lobbyisten ble ansatt som Vatikanets PR-sjef i 2013.

Året før hadde hun skrevet flere oppsiktsvekkende kommentarer på Twitter - som at paven hadde leukemi, og at en tidligere italiensk minister var homofil, men 33-åringen bedyret sin uskyld og hevdet at Twitter-kontoen var hacket.

Flere mener også at det var Chaouqui som i forrige måned sto bak ryktet om at pave Frans har en livstruende hjernesvulst.

- Karriereklatrere
Eksperter mener at lekkasjene kan ha vært motivert av frustrerte ambisjoner. Vallejo Balda skal ha følt seg forbigått da han fikk avslag på en søknad om forfremmelse.

Det er han som skal ha gitt nattverd til 150 VIP-gjester fra et stort krystallbeger, noe som ifølge historien gjorde paven rasende.

Chaouqui skal også ha hatt ambisjoner om å klatre i Vatikanets hierarki, uten å lykkes.

 LØSLATT:  Vatikanets PR-ekspert Francesca Chaouqui etter at hun ble løslatt tirsdag kveld. Foto: VINCENZO PINTO, AFP/NTB Scanpix.
LØSLATT: Vatikanets PR-ekspert Francesca Chaouqui etter at hun ble løslatt tirsdag kveld. Foto: VINCENZO PINTO, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Vatikanet har stemplet bøkene som et resultat av «et alvorlig brudd på pavens tillit», men det er ennå ikke bestemt om kirken vil gå til sak.

Personer som blir dømt for å ha lekket fortrolig informasjon fra Vatikanet, risikerer opptil åtte års fengsel.

(NTB - AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer