Sex-dokker

Sexdokker til Høyesterett

Høyesterett skal nå vurdere hva som riktig straff for å ha sexdokker.

SEXDUKKE: Etterforskningsleder Fredy Salazar i Oslo-politiet viser her fram en av de beslaglagte sexdokkene politiet har funnet. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SEXDUKKE: Etterforskningsleder Fredy Salazar i Oslo-politiet viser her fram en av de beslaglagte sexdokkene politiet har funnet. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Det er advokat John Christian Elden som har fått saken gjennom Høyesteretts ankeutvalg.

- Det har kommet flere ulike dommer fra underordnede domstoler, derfor er det bra at Høyesterett nå får til en rettsavklaring, sier advokat Elden til Dagbladet.

Saken som Høyesterett nå skal vurdere gjelder en 45-åring fra Finnmark. Han ble i mai i år dømt i Hålogaland lagmannsrett til 60 dagers betinget fengsel for å ha bestilt en sexdokke i barnestørrelse.

Mannen må også betale en bot på 10 000 kroner, for innførselen av en meter høy, japansk sexdokke i 2016.

I dommen beskriver Hålogaland lagmannsrett dukken som et «sexleketøy formet som kroppen til et mindreårig barn».

Frikjent

For noen uker siden ble en 62 år gammel mann fra Vestlandet frikjent i en liknende sak.

I dommen fra Haugland tingrett heter det:

«Det foreligger ikke forarbeider eller andre kilder som avklarer spørsmålet på en slik måte at det er klart at gjenstander, som en dukke, faller inn under straffebudet. Forarbeidene og lov historikken tilsier snarere det motsatte».

Vestlendingen var også tiltalt for å ha bestilt en silikondokke som i størrelse og utseende framstår som kroppen til et mindreårig barn.

Denne saken er anket inn for Gulating lagmannsrett av påtalemyndigheten. Saken blir trolig ikke behandlet før Høyesterett har tatt stilling til sexdokkesaken fra Finnmark.

UKLART: - Når loven er uklar skal den som er tiltalt frikjennes, sier advokat John Christian Elden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
UKLART: - Når loven er uklar skal den som er tiltalt frikjennes, sier advokat John Christian Elden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Når loven er uklar skal tiltalte frikjennes, sier advokat Elden.

Dømt

I vinter ble en trønder i 50-åra dømt i Fosen tingrett for et liknende forhold.

Trønderen ble dømt til 50 dagers fengsel, 35 av dem betinget, og 25 000 kroner i bot.

Fosen tingrett pekte blant annet på at sexdokka viste seksualisering av barn. Dermed domfelte de mannen for å ha kjøpt dukka, som ifølge hans forklaring var en julegave til ham selv.

Dommene fra Hålogaland lagmannsrett, Haugaland tingrett og Fosen tingrett er ikke de eneste sexdokke-dommene i Norge.

Flere saker

I 2017 ble en Østfold-mann i 20-åra er dømt til seks måneders fengsel for kjøp av ei barnesexdokke, oppbevaring av overgrepsmateriale og seksuelt krenkende atferd mot barn. Like før jul i fjor ble en mann i 40-åra fra Senja dømt for å ha skaffet seg ei liknende dokke.

SEXDUKKER: Regnes det som utroskap om kjæresten drar på et dukkebordell? Dagbladet har spurt folk på gata. Reporter: Trude Lorentzen. Video: Mariann Habbestad. Vis mer

I kommentar til anken fra mannen fra Finnmark, skriver statsadvokat Hugo Henstein:

- Det vil uansett være klargjørende om Høyesterett fastslår rettstilstanden.

Overgrep

Kripos mener virkelighetsnære dokker kan bryte ned barrierer mot å begå overgrep mot barn.

Psykologspesialist Pål Grøndahl har en annen oppfatning:

- Det er ingen verdens ting som peker mot at det er en sammenheng mellom dokker og overgrep mot barn. Derimot vil jeg tro at sexdokker kan forhindre overgrep mot barn.

- Det er menn med slik seksuell dragning som vil ta konsekvensen av at sex med barn er ulovlig og skaffer seg dukker isteden, har Grøndahl tidligere sagt til Dagbladet.