Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexdømt lege får ikke lisensen tilbake

En 55 år gammel tidligere lege som er dømt for sexmisbruk av fem mindreårige barn, vil aldri mer kunne praktisere som lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett stadfester dommen som for alltid fradømmer ham legelisensen.

55-åringen, som blant annet er funnet skyldig i å ha dopet ned og misbrukt en 6 år gammel jente, krevde å få legelisensen tilbake. Både herredsrett og lagmannsrett har funnet det bevist at mannen har misbrukt til sammen fem barn i alderen 4 til 8 år. Han fotograferte en del av overgrepene, og det ble funnet barnepornografiske bilder og videoer i hjemmet hans.

Begge rettsinstansene framdømte ham retten til å praktisere som lege for alltid, men en av fagdommerne i lagmannsretten mente rettighetstapet skulle begrenses til tre år. Legen ble også dømt til to års ubetinget fengsel.

55-åringen mente at det ikke lenger er fare for gjentakelse og anket rettighetstapet til Høyesterett. Høyesterett har nå forkastet anken og mener allmenne hensyn tilsier at han aldri bør få tilbake retten til å praktisere som lege.

Langvarige overgrep

Etter Høyesteretts mening kan man «ikke komme bort fra at arten og grovheten av forbrytelsene, og de særlige krav som bør stilles til leger, her må bli utslagsgivende». Domstolen mener 55-åringens handlinger er helt uforenlige med de etiske krav som må stilles til en lege.

Alle overgrepene mot barna skjedde på 55-åringens fritid, ikke under hans legevirksomhet, men han kom i kontakt med to av barna gjennom mødrene som var hans pasienter.

Overgrepene mot den 6 år gamle jenta skjedde i perioden 1994 til 1997. Ifølge lagmannsretten var den utuktige omgangen på grensen til samleie.

Høyesterett mener at sedelighetsforbrytelser overfor barn gir særlig grunn til bekymring når overgrepene er foretatt av en lege. Forbrytelsene skjedde også over en lang periode og er til dels meget alvorlige, påpeker landets øverste domstol.

Høyesterett legger dessuten vekt på at 55-åringen benyttet sine legekunnskaper når han ga den 6 år gamle jenta bedøvende midler før han utnyttet henne seksuelt.

Svekkede sjelsevner

55-åringen hadde en vanskelig oppvekst i et hjem der foreldrene fungerte dårlig. Han utdannet seg først til barnevernspedagog og tok legeutdanningen i voksen alder. Etter en vanskelig skilsmisse på 1980-tallet har han brukt antidepressive medikamenter.

De rettspsykiatrisk sakkyndige fant ut at 55-åringen har hatt noen mindre hjerneinfarkt, og at han etter dette lider av varig svekkede sjelsevner.

Mannens forsvarer, høyesterettsadvokat Hans Stenberg-Nilsen, har påpekt at 55-åringens handlinger kan forklares med manglende impulskontroll etter hjerneinfarktene. Ifølge Stenberg-Nilsen er virkningene av hjerneinfarktene i ferd med å leges og kan med tiden bli helt borte. 55-åringen har i lang tid gått i terapi.

Attester har gitt uttrykk for at 55-åringen gjorde en god jobb som lege. Forsvareren har anført at det kan bli vanskelig for ham å skaffe seg ny jobb, og at han vil rammes meget hardt dersom han for alltid fradømmes retten til å utøve legevirksomheten.

(NTB)