- Sexfantasier straffes strengere enn terror

Ansatt i Forsvaret begrunnet hvorfor han ikke innrømmer straffskyld i tiltale om framstilling av seksuelle overgrep mot barn.

- PEDOSEKSUELL FANTASI: Aktor, politiadvokat Ragnvald Brekke, ble irettesatt av tiltalte for å bruke ordet pedofili. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet.
- PEDOSEKSUELL FANTASI: Aktor, politiadvokat Ragnvald Brekke, ble irettesatt av tiltalte for å bruke ordet pedofili. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet.Vis mer

Den ustraffede familiemannen i 50-årene hadde vurdert å tilstå framstillingene av seksuelle overgrep mot barn, som han er tiltalt for.

Det fortalte han selv da saken med en strafferamme på seks års fengsel ble innledet i Oslo tingrett.

Aktor la ned påstand om fem måneders ubetinget fengsel og inndragning av datautstyr som inneholdt ulovlig materiale.

Tiltalte begrunnet hvorfor han hadde slått fra seg tanken om tilståelse, og svarte nei på spørsmål om straffskyld for de tre tiltalepunktene.

- Jeg har vært interessert i jus, menneskerettigheter og digitalt grensevern i mange, mange år før dette. Nå er det strengere lover for folk som utveksler seksuelle fantasier enn for terrorister.

- Derfor vil jeg ha en prinsipiell avgjørelse fra retten på disse spørsmålene. Bilder kan ikke være ulovlige bare fordi jeg tenner seksuelt på dem. Slik praksis vil gi uholdbar rettssikkerhet, argumenterte tiltalte.

Han vedkjente seg de fleste faktiske forholdene i tiltalen om chatting med seksuelle fantasier og «forslag» til sex med barn - i lovens forstand alle under 18 år.

Fratatt Forsvarets sikkerhetsklarering

Men straffbart er det ikke etter hans egen juridiske vurdering. Det mente han heller ikke at en overveiende del er av de drøyt 300 bildene som påtalemyndigheten mener han har lastet ned og lagret ulovlig.

Retten ble presentert for hele bildebunken, som ifølge tiltalen viser seksuelle overgrep mot barn eller seksualiserte barn.

Mannen, som selv har barn, opplyste i retten at han har vært ansatt i Forsvaret i en årrekke.

Han har vært permittert fra jobben i to og et halvt år siden han ble pågrepet av politiet i januar 2017 og siktet for noen av forholdene han nå er tiltalt for.

Ifølge han selv mistet han Forsvarets sikkerhetsklarering som en konsekvens av siktelsen og etterforskningen. Dermed ble han permittert.

Seksualitet med fantasi

- Chattesamtalen jeg er tiltalt for, er utslag av fantasiforhold som angår min seksualitet. Det ville vært hårreisende å utsette barn for slikt i det virkelige liv, forklarte mannen i sin egen gjennomgang og vurdering av tiltalepunktet.

Han er ikke tiltalt for fysiske overgrep mot barn.

FORSVARER: Advokat Lars Christian Sunde i Advokatfirmaet Elden. Foto: Øystein Andersen /Dagbladet.
FORSVARER: Advokat Lars Christian Sunde i Advokatfirmaet Elden. Foto: Øystein Andersen /Dagbladet. Vis mer

Det ble en tre timer lang seanse med grundig og systematisk innsikt i stor datakunnskap, bare avbrutt av dialog med aktor, politiadvokat Ragnvald Brekke, og enkelte spørsmål fra hans forsvarer, advokat Lars Christian Sunde i Advokatfirmaet Elden og rettens administrator Pål Grøndalen Palmer.

Voksne kvinner i annen kropp

Tiltalte forklarte at han i to år hadde gått i terapi hos en kjent sexolog og lært mer om sin dragning mot «pedoseksuelle fantasier» eller «fetisher».

Han irettesatte aktor, som ved en anledning brukte uttrykket «pedofili».

Aktor på sin side sa i en annen sammenheng at han oppfattet tiltalte som «velutdannet» og «velformulert».

- Amerikansk forskning viser at tre prosent av befolkningen har dragning mot slike fantasier i sin voksensensualitet. Det er ikke grenser for løgn og bedrag i chattesamtaler mellom voksne om seksuell tenning. Bilder av barn og dukker i samtalene betyr ikke lyst til å forgripe seg mot barn. Det er bare fantasi om voksne kvinner i en annen kropp, forklarte tiltalte.

Kjæreste tipset politiet

Et av tiltalepunktene gjelder chatteutveksling like før januar 2017 med en kvinne med omfattende «ideutveksling» mellom de to om seksuell aktivitet med hennes mindreårige døtre.

Tiltalepunktet gjelder også utveksling av «seksualisert foto» med to av døtrene.

Mannen fortalte i retten at han først ble kjent med kvinnen via en datingapp i 2016. Så utviklet kontakten seg.

Det var slik saken mot mannen ble innledet og etterhvert utvidet.

Kvinnen lånte bort mobiltelefonen til kjæresten til den ene av døtrene. Han oppdaget på mobilen at kvinnen var pålogget en kryptert chattekanal. Der lå chatteloggen åpen.

Datterens kjæreste gikk til politiet med det han så, og kort tid etter ble det ransaking og beslag hos mannen i 50-årene.

Kvinnen fikk tidligere i år en tilståelsedom i en annen tingrett for sin medvirkning i chatten. Retten nøyde seg med 14 dager betinget fengsel innenfor en prøvetid på to år på grunn av uforbeholden tilståelse og at saken var blitt gammel.