Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexforbryter vant 76 millioner

Innhentet av fortiden - nå må han dele med ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne mannen er en av Storbritannias mest omtalte sexforbrytere i nyere tid.  Iorworth Hoare (57) satt mer eller mindre i fengsel i over 30 år for en rekke voldtekter.

En frihelg i 2004 trakk Hoare det store loddet, bokstavelig talt. Han kjøpte en lottokupong som ga 76 millioner kroner - vel sju millioner pund - rett i lomma. En god start for å greie seg på egen hånd med løslatelse året etter, skulle man tro. 

Men nå er voldtektsmannen innhentet av fortiden.

Onsdag ga Storbritannias høyeste appelldomstol ett av hans voldtektsofre rett til å saksøke han for erstatning, basert på at det er penger å hente.  Det åpner for en rekke lignende appellsaker.

Foreldelse opphevet

Appelldomstolen har stilt seg over gammel britisk rettspraksis om at erstatningskrav bortfaller seks år etter forbrytelsen.

En lærer, som da var 59 år, ble brutalt overfalt og voldtatt av Hoare i 1988. Da ble hun tilkjent minumssatsen på 5.000 pund - 54.000 kroner - i statlig erstatning fordi voldtektsmannen ikke hadde et eneste pund.

Men lottogevinsten i 2004 endret på den situasjonen, og etter tre år i ulike rettsinstanser har den nå 79 år gamle kvinnen vunnet fram. Og utenfor murene har ikke lottogevinsten gitt 57-åringen den anonyme nystarten på livet han hadde håpet på.

Hoare kommer fra Leeds. Han byttet navn og kjøpte en stor eiendom utenfor Newscastle da han ble fri mann i 2005.

Pensjonert advokat

Ifølge The Times presenterte han seg i nabolaget som pensjonert advokat, men det gikk ikke lang tid før naboene ble klar over den egentlige identiteten til den nye godseieren.

- Nå håper vi at det snarlig dukker opp plakater med «Eiendom til salgs» her, sier naboer The Times har snakket med. Dagen før appelldomstolens avgjørelse kom, ble 57-åringens hus pepret med råtne egg.

Siden lottogevinsten har han vært utsatt for trusler og utpressingsforsøk, og han har møtt i retten - da som forulempet.


- En jaget rotte
- Jeg har sonet min straff, la meg slippe å leve som en jaget rotte, sa han til en engelsk avis i fjor.

Sexforbryterens gigantiske lottogevinst skapte en opphetet debatt på de britiske øyer i 2044 - helt inn i regjeringskontorene - om straffedømte skulle få lov å beholde lotterigevinster mens de sonet.

MILLIONER OG NYTT NAVN HJALP IKKE: Ny identitet og en kjempegevinst i lotto skulle hjelpe Iorworth Hoare til en ny start i livet da han ble løslatt i 2005 etter mer enn 30 år bak murene for voldtekter. Nå er han innhentet av fortiden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media