Sexforbryter vant 76 millioner

Innhentet av fortiden - nå må han dele med ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Denne mannen er en av Storbritannias mest omtalte sexforbrytere i nyere tid.  Iorworth Hoare (57) satt mer eller mindre i fengsel i over 30 år for en rekke voldtekter.

En frihelg i 2004 trakk Hoare det store loddet, bokstavelig talt. Han kjøpte en lottokupong som ga 76 millioner kroner - vel sju millioner pund - rett i lomma. En god start for å greie seg på egen hånd med løslatelse året etter, skulle man tro. 

Men nå er voldtektsmannen innhentet av fortiden.

Onsdag ga Storbritannias høyeste appelldomstol ett av hans voldtektsofre rett til å saksøke han for erstatning, basert på at det er penger å hente.  Det åpner for en rekke lignende appellsaker.

Foreldelse opphevet

Appelldomstolen har stilt seg over gammel britisk rettspraksis om at erstatningskrav bortfaller seks år etter forbrytelsen.

En lærer, som da var 59 år, ble brutalt overfalt og voldtatt av Hoare i 1988. Da ble hun tilkjent minumssatsen på 5.000 pund - 54.000 kroner - i statlig erstatning fordi voldtektsmannen ikke hadde et eneste pund.

Men lottogevinsten i 2004 endret på den situasjonen, og etter tre år i ulike rettsinstanser har den nå 79 år gamle kvinnen vunnet fram. Og utenfor murene har ikke lottogevinsten gitt 57-åringen den anonyme nystarten på livet han hadde håpet på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer