Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexforbrytere får hormonbehandling

Helsetilsynet har spyttet inn 250 000 kroner for at innsatte sedelighetsforbrytere skal få tilbud om hormonbehandling. Behandlingen skal dempe den seksuelle aktiviteten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Trøndelag Psykiatriske Sykehus skal allerede i høst gå i gang med å gi hormoner til personer som er dømt for forbrytelser som voldtekt, overgrep mot mindreårige, incest eller blotting.

Behandlingen er vel kjent fra utlandet, men har ennå ikke fått gjennomslag i Norge. Det regnes som en utprøvende behandling ved Sør-Trøndelag.

Hormonene tas enten i form av en pille eller via en sprøyte. Medikamentene skal kombineres med samtale- og gruppeterapi, skriver Bergens Tidende.

Svekker seksualdriften

- Hormonene reduserer testosteron-innholdet i blodet og fører dermed til svekket seksualdrift. Når straffedømte får denne typen behandling, kan risikoen være mindre for at de begår nye overgrep når de kommer ut av fengselet, sier avdelingsoverlege ved Sør-Trøndelag Psykiatriske Sykehus, Egil Bjarnar, til Bergens Tidende.

Sør-Trøndelag Psykiatriske Sykehus ønsker å få 12 fanger under behandling i prosjektperioden, men behandlingen er basert på frivillighet og antallet er derfor usikkert.

Kan gi falsk trygghet

Sykehuset skal finne ut hvordan de best kan gjennomføre behandlingen, hvilken effekt den har, om den er forsvarlig rent medisinsk, og om pasientene får tilbakefall.

Bjarnar understreker at oppfølging etter at den sedelighetsdømte er sluppet fri er spesielt viktig, slik at ikke hormonbehandlingen gir falsk trygghet.