- Sexforbud kan gi flere halliker

Et forbud mot sexsalg i Norge vil styrke hallikenes stilling. Det mener tidligere sosialminister Tove Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun frykter at et forbud vil gjøre prostituerte mer avhengige av halliker. Sverige har allerede forbud mot kjøp av seksuelle tjenester. Norge nøler.

Ei gruppe nedsatt av Justisdepartementet skal utrede konsekvensene av en slik lov. Tre år etter at det ble forbudt å kjøpe sex av jenter og gutter under 18 år, har ikke Oslo-politiet registrert en eneste tiltale.

Under jorda

- Å drive prostitusjon fra leilighet koster ofte penger som jenta ikke har. Halliken betaler rommet og forventer tjenester i gjengjeld, sier Strand.

Norges tidligere sosialminister ønsker mer innsats for å gi barn og unge trygge oppvekstvilkår.

- Vi må se på hvem som rekrutteres til prostitusjon. De fleste jentene som selger kroppene sine, har en forhistorie. Samfunnet må bli flinkere til å se barna og gripe inn når det er mistanke om omsorgssvikt, sier Tove Strand.

- Samfunnets motiv er å rense dette stygge elementet bort fra gata, fordi vi moralsk sett ikke liker det. Resultatet blir at prostitusjonen forsvinner under jorda og situasjonen forverres, sier tidligere leder av Nadheimsenteret for prostituerte, Liv Rosmer Fisknes.

Nettverk

Hun er, sammen med Norad-direktør Tove Strand, med i et nettverk som er motstandere av å kriminalisere sexkjøp. Med i nettverket er også prostituerte Gitte (31). Helt siden hun var 13 år har hun solgt kroppen sin. Nå frykter hun for sikkerheten:

- En slik lov vil øke risikoen for å bli med en farlig kunde. Jentene på gata har ikke tid til å vurdere horekunden. Jentene mister også mulighetene til å advare hverandre, sier Gitte.