Sexhandel gir mindre penger

- Stortingsrepresentant Nybakk overdriver prostituertes inntekter, mener forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prostituerte ofre for menneskehandel kan neppe betale bakmenn 100.000 kroner i måneden, slik stortingsrepresentant Marit Nybakk antyder.

- Mange tjener bare noen tusenlapper i måneden, sier Guri Tyldum i forskningsstiftelsen Fafo.

- Dette er lite sannsynlig, mener Tyldum. Hun utarbeidet i forfjor en stor rapport om utenlandsk prostitusjon i Oslo, og sier konkurransen blant de prostituerte er stor og at prisene presses ned.

Da Fafo gjorde sin undersøkelse, befant det seg rundt 600 utenlandske prostituerte i Oslo over en periode på en måned. Når Pro Sentret opererer med 2.500 prostituerte i Norge, anslagsvis 1.700 av dem utlendinger, er det tall for et helt år, og ikke for hvor mange som selger sex samtidig.

Trafficking

Fagkonsulent Arne Randers-Person i Pro Sentret sier til Dagbladet.no at man ikke vet hvor mange av de utenlandske prostituerte som er ofre for trafficking.

- Det er vanskelig å svare på og et svært politisert tema, mener han.

Andre fagfolk på området sier at det alltid vil være grader av ufrihet og tvang. Og hvem som skal kalles traffickingoffer, dreier seg dels om hvor man setter grensen.

Sexhandel gir mindre penger

Stortingsrepresentant Marit Nybakk mener mange av de utenlandske prostituerte betaler over en million kroner året til sine bakmenn. Ingen Dagbladet.no har snakket med, vil bekrefte dette anslaget.

- Utenlandske jenter på gata i Oslo betaler ofte bakmenn 90.000-100.000 kr hver måned, i motsatt fall blir de selv eller familiene i hjemlandet utsatt for represalier, sier Nybakk.

Stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet er 2. nestleder i utenrikskomiteen og har tatt initiativ til at Stortinget snart diskuterer trafficking.

Bør få asyl

Nybakk foreslår i en interpellasjon til utenriksminister Jonas Gahr Støre at ofre for menneskehandel som klarer å hoppe av, skal få politisk asyl. Italia har innført en slik ordning, men bare for traffickingofre som vitner mot menneskesmuglerne.

USA har tilsvarende programmer, skriver advokat Christian Elden i sin blogg.

Les også:

Hvem er menneskesmuglerne? (kronikk)

Crossing Borders, Fafo-rapport (pdf)

Taking Stock, Fafo-rapport (pdf)

Utenlandsk prostitusjon i Norge Pro Sentret (pdf)

UTNYTTES: </B> Unge jenter fra Øst-Europa selger sex i Oslo. Stortingsrepresentant Marit Nybakk vil hjelpe dem til å unnslippe bakmenn.