Sexhandel sprer seg ut fra Oslo

Det er nå så stor rift om sexkundene at prostituerte i Oslo tar med seg virksomheten til små tettsteder og andre byer på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et velkjent fenomen, sier Liv Jessen, leder for Prostitusjonssenteret i Oslo. Hun har jobbet med prostituerte i mange år. I de siste tre årene har hun sett en økt tendens til at prostituerte flytter rundt med virksomheten sin.

Mange leier en leilighet på et mindre tettsted utenfor de større byene og tilbyr sextjenester blant annet gjennom fordekte annonser i lokalavisa.

Hard konkurranse

Hun tror at noen årsaker til at prostituerte drar fra Oslo kan være at konkurransen er blitt for hard, og at det er lettere enn noen gang å være mobil.

- Å selge sex fra egen bolig er noe helt annet enn å jobbe på et massasjeinstitutt som alle vet hvor ligger, og som gjør det lett å bli avslørt.

Å være på flyttefot med virksomheten gjør det også lettere å drive i det skjulte over lengre tid, uten at politiet får innsyn i hva som foregår, hevder Jessen.

De prostituerte som organiserer seg på denne måten er ikke rusmisbrukere.

- Dette er ren forretningsdrift. Det krever av dem at de kan skaffe lokaler, vite hvor de skal reise, og hvordan de skal gjøre virksomheten kjent for potensielle kunder.

Sender penger

For de fleste er det muligheten til raske og lettjente penger som er drivkraften bak viljen til å selge seksuelle tjenester. Omtrent halvparten av de 3000 som selger sex i Oslo har utenlandsk opprinnelse. Ofte er det kvinner fra svært fattige land som sender pengene de tjener til familien sin i hjemlandet.

Etter det Dagbladet erfarer, kan politiet på Østlandet bare vise til noen få episoder der de har avdekket at prostituerte har kommet utenfra for å selge sex fra private leiligheter.