Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexkjøp skal svi på pungen

Oslo politidistrikt øker sexkjøpbot fra 9000 til 25 000.

SKAL SVI: Her byttes penger mot sex. Det skal nå svi hardt å kjøpe sex av prostituerte. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
SKAL SVI: Her byttes penger mot sex. Det skal nå svi hardt å kjøpe sex av prostituerte. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Oslo politidistrikt har på ti måneder bøtelagt 100 menn for kjøp av seksuelle tjenester. Disse har alle fått et forelegg på 9000 kroner. Alle har akseptert bota, og vært mer opptatt av at forelegget ikke skulle bli sendt hjem til familien.

Veiskille
Politiet sitter igjen med et inntrykk av at bota ikke er høy nok i forhold til den forebyggende og avskrekkende virkning den skal ha.

- Vi står ved et slags veiskille. Vi har derfor bestemt oss for å øke bota til 25 000 kroner. Dette er i tråd med intensjon bak den nye loven, og gjøres for å forsterke effekten av innsatsen som politiet gjør på dette feltet. Vi ønsker å redusere markedet slik at det blir uinteressant for dem som driver med hallikvirksomhet og menneskehandel,sier visepolitimester Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt.

Harald Bøhler, leder for Stopprosjektet ved Oslo politidistrikt, sier at det er signaler fra de 100 som er tatt, som nå har ført til at man har valgt å nesten tredoble bøtenivået.

- Kundene sier straks de blir tatt, at bota er grei. Når de gjør det, så er det ikke faktisk greit for politiet. Da må vi gjøre noe med bøtenivået for å forsterke den preventive effekten, sier Bøhler til Dagbladet.

Bøhler sier det på ny strømmer prostituerte til Oslos gater, og at disse har lært nye måter å jobbe på. Metoder som er forskjellig fra da problemene toppet seg i fjor høst.

Finanskriseprostituerte

- Mye tyder på at det er en nedgang i antall kunder, men vi opplever akkurat nå at organiserte prostituerte er tilbake på gatene i Oslo. Vi vet at finanskrisen i Sør-Europa har ført til at flere prostituerte sendes fra Spania og Italia til Norge.

- To tredjedeler av kvinnene er nigerianere, som har oppholdstillatelse i Italia og Spania. Det vi ser nå har i lengre tid vært hovedtendenser. Nigerianere, bulgarere og rumenere på utemarkedet, mens prostituerte fra Baltikum, russere og andre tidligere øststater dominerer på innemarkedet. Det er svært få norske prostituerte på utemarkedet, mens en del norske prostituerte driver omreisende sexsalg, sier Harald Bøhler.

Og prisnivået for sexkjøp er svært forskjellig på de to etablerte markedene. På gata i Oslo kan man nå, ifølge politiet, kjøpe full sex for 500 kroner, mens man må betale mellom 1000 og 1500 kroner for en halvtime på innemarkedet. I tillegg har man noen norske kvinner både på gata i Oslo, og i noe større grad på hotellrom i de største byene. Denne norske gruppa er ikke prioritert av politiet.

Kundene

Politiet opplyser til Dagbladet at de ikke har noen god oversikt over kundene, men opplyser at så langt de vet er kundene hovedsakelig «vanlige menn» med fast jobb, men blant de 100 som er arrestert finnes det også arbeidsledige, gjestearbeidere og høytlønnede.

Politioverbetjent Bøhler sier kundene som oppsøker gatemarkedet, er litt annerledes enn de som prefererer innemarkedet. Halvparten av de 100 er etnisk norske, men mange er gjestearbeidere fra tidligere øst. Politiet har også merket seg den stramme organiseringen, noe som viser at prostitusjonen er organisert av kriminelle.

Politiet har funnet brev som gir oppskrift på å søke asyl, de har lært seg å ikke være så aggressive overfor eventuelle kunder og de opererer på gata om natta i stedet for tidlig kveld.

Og i kjølvannet av innsatsen mot sexmarkedet har politiet i Oslo etterforsket 19 anmeldelser for menneskehandel og fem større halliksaker. I «Operasjon Husløs» har også politiet i Oslo besøkt hele 70 leiligheter, der de har hatt mistanke om at det foregår prostitusjon.

Politiet har strategisk bestemt seg for å angripe markedet og kjøperne. Dette fordi at dersom man arresterer bakmenn og halliker, så erstattes de kjapt av nye kriminelle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media