Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sexkjøpsloven gjorde at det nesten klikket for meg

Politihater, ekstremblogger og selverklært «anti-feminist» Eivind Berge snakker ut om hatet, fengslingen, det ufrivillig sølibatet og livet med kjæresten.

UTE AV SØLIBAT: En periode i det han kaller «ufrivillig sølibat» skal ha vært med på å forme Berges holdninger. Nå har han fått seg kjæreste.
Foto: Benjamin A. Ward
UTE AV SØLIBAT: En periode i det han kaller «ufrivillig sølibat» skal ha vært med på å forme Berges holdninger. Nå har han fått seg kjæreste. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - PST ringte meg og spurte om de hadde noe å frykte fra meg. Jeg svarte nei, sier Eivind Berge, velutdannet blogger og nettdebattant.

Han havnet først i søkelyset til Politiets sikkerhetstjeneste da han i fjor høst gikk ut med entusiastisk støtte til Anders Behring Breivik, en mann Berge kalte en «formidabel aktivist» og «en handlingens mann» med et angrep som var «over all forventning».

- Jeg følte at det var fantastisk at feministstaten fikk seg en ekte fiende. Men jeg støtter ikke Breiviks synspunkter eller metoder, bare det som går på antifeminisme. Jeg snakker jo bare om politifolk, ikke om å drepe ungdommer, selvfølgelig, sier han nå til Dagbladet.

Politifolk, ja. For tre uker siden ble Berge pågrepet mens han var ute og jogget, og varetektsfengslet samtidig som etterforskere finkjemmet leiligheten hans for spor etter planlagte attentater og startet en stor kartlegging av nettverket hans.

Håpte på drap Innimellom lange tirader om Norges angrep på menns rettigheter, hadde bergenseren blogget om at han ønsket at menn skulle påføre politiet så store tap at samfunnet måtte gi slipp på bestemte lover. Og om at han i fjor selv hadde vært i ferd med å dra til Torgallmenningen med kniv en lørdagskveld for å drepe en politimann, eller «purkefaen», som han skal ha kalt en norsk tjenestemann som ble drept i en annen sammenheng.

Men torsdag ettermiddag ble 34-åringen løslatt, etter at Gulating lagmannsrett slo fast at blogginnleggene ikke rammes av oppviglerparagrafen i Straffeloven. Bergenspolitiet, som ser på Berge som en umiddelbar trussel, har anket til Høyesterett, men fikk ikke lov til å holde bloggeren bak murene gjennom helga. Hatet hans har ikke blitt mindre etter ukene på fengselscella.

- Jeg er bare den første fotsoldaten i denne krigen, eller... en av de første, sier Berge, som medgir at han ennå vil bli glad for å høre om politidrap.

- Det kommer fra hjertet, jeg føler ekte glede når feministstaten går på noen tap. Men jeg kommanderer ingen, jeg har ikke noe nettverk av kriminelle mannsaktivister som står klare til å gjøre noe.

Han bedyrer at han nå har gått bort fra voldelige metoder og «vil helst ikke si noe dumt» mens han venter på Høyesteretts avgjørelse.

- Jeg vil ikke fronte ting som får meg i fengsel. Dette kan gjøres på mer elegante måter enn å drepe politifolk. Nå tenker jeg at det beste er å unngå å bidra med noe positivt i et samfunn som hater oss. Ufrivillig sølibat Berge oppgir at han har en bachelorgrad i kunst, en annen i latin og har jobbet som oversetter og i en dagligvarebutikk. Ifølge ham selv ble kvinnesynet og de politiske holdningene hans formet i løpet av seks år med studier på et universitet i Tennessee i USA, før skjerpingen av den norske voldektslovgivningen i 2000 og påfølgende «feministlover» fikk følelsene til å boble over.

- Det er hatet mot menn som kommer til uttrykk i seksuallovgivningen som skaper mannsaktivister som meg. Sexkjøpsloven gjorde at det nesten klikket for meg. De kriminaliserer mer og mer av mannlig seksualitet, jeg tar disse lovene personlig, sier Berge.

Da han var i ferd med å skaffe seg kniv og gjøre ord til handling i fjor sommer, var 34-åringen fortvilet etter en periode i «ufrivillig sølibat» der det samtidig var blitt ulovlig å kjøpe sex.

- Jeg tenkte at jeg faktisk ville ofre alt for å få inn et stikk mot feministstaten. Jeg hadde ingenting å tape og var villig til å ta straffen for å gjøre litt skade, sier Berge. Han fikk seg i stedet kjæreste. De to møttes gjennom nettopp bloggen til Berge.

- Jeg hadde fulgt bloggen hans i ett år, før jeg begynte å kommentere. Det var slik vi møttes, sier Nataliya til Dagbladet. Hun studerer for tiden materialvitenskap ved Universitetet i Oslo.

- Jeg var ikke sur på ham da jeg tok kontakt. Da var jeg egentlig ferdig med det. Men i begynnelsen reagerte jeg slik som alle andre. Jeg tenkte at han måtte være rar og onsdskapsfull siden han skrev disse tingene. Men når du blir kjent med ham, skjønner du at han ikke er noe av dette.

Nataliya forteller at hun selv trodde hun var en feminist inntil hun møtte ham. Etter det har hun endret syn på hva feminisme er. Hun er fortsatt en forkjemper for like rettigheter mellom kjønnene, men det stopper også der.

- Forstår du at noen reagerer på det Eivind skriver?

-Ja, det gjør jeg, siden jeg har vært på begge sider selv. Selv om han har rett er det ikke alltid at folk forstår budskapet.
- Hårfin grense Så langt har han lagmannsretten i ryggen om han vil skrive lignende bloggposter, og ekspertene er uenig om hvorvidt ytringene ville blitt rammet av den nye Straffeloven som snart skal tre i kraft. Den er formulert for å fange opp alle typer offentliggjøring av «oppfordring til iverksettelse av straffbare handlinger» også på nettet, men går samtidig lengre i å tillate «forherligelse» av slike handlinger.

- Politiet var nok litt forut for sin tid, jeg tror helt klart at dette vil falt inn under den nye Straffeloven - men ikke i dag, sier Berges forsvarer, advokat Henrik Birkeland.

Ytringsfrihetsforkjempere, politiet og jurister følger nå spent med på utviklingen i bloggersaken i Bergen.

 — Det er en hårfin grense når det gjelder ekstreme politiske ytringer. I tillegg til ytringene i seg selv, må man se på den politiske konteksten, om vedkommende har begått voldelig kriminalitet tidligere, eller om han er med i et potensielt voldelig miljø, sier professor Eivind Smith ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo til BT.

Berge er en litt sjelden variant i den mer ekstreme delen bloggverdenen mener forfatter og journalist Øyvind Strømmen, som har fulgt med på høyreekstreme miljøer i mange år.

- Han er ikke radikal nasjonalist ellert muslimhater, han er opptatt av mannskamp. En del av det han skriver er ytterst spesielt, sier Strømmen, som sier det er sjeldent at bloggere til de grader konkret kommer med voldelige utsagn.

- Mitt inntrykk er at dette handler om PR. Han virker rasjonell selv om han er ekstrem, og han må ha skjønt at dette vil skape oppmerksomhet og trøbbel for ham. Det er gjort på en veldig åpenbar måte.

Under fengslingen i tingretten ga 34-åringen han klar beskjed til mediene om at han ville omtales med fullt navn og bilde, og morer seg nå over at bergenspolitiet har gitt ham en talerstol som aldri var innenfor rekkevidde før pågripelsen.

- Nå har jo alle fått med seg bloggen min, sier Berge.

ANTIFEMINIST: Oppviglerisiktede Eivind Berge ankom Nord-Hordaland tingrett i håndjern 6. juli og ble besluttet varetektsfengslet, men på torsdag vant han fram i lagmannsretten med en anke og ble løslatt. Foto: LEIF STANG
ANTIFEMINIST: Oppviglerisiktede Eivind Berge ankom Nord-Hordaland tingrett i håndjern 6. juli og ble besluttet varetektsfengslet, men på torsdag vant han fram i lagmannsretten med en anke og ble løslatt. Foto: LEIF STANG Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!