Sexkrangel hos politiet

Striden raser etter at en politikvinne (35) i Haugesund anmeldte sjefen for sextrakassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets særskilte etterforskningsorgan, SEFO, slakter politiet _ og politimesteren er i harnisk over kritikken.

Hvem gjorde hva- og hvem fikk se hva?

SEFO henla anmeldelsen «som intet straffbart forhold». Men samtidig kritiserer det uavhengige etterforskningsorganet politiet for å ha latt den anmeldte politisjefen få innsyn i saksdokumentene. Han tok kontakt med kolleger som var oppført som vitner, før etterforskningen var i gang.

«Svært kritisk»

I rapporten til SEFO står det at organet er «svært kritisk» til Haugaland og Sunnhordlands politidistrikts handtering:

«Det fremstår som politidistriktet ikke har rutiner for håndtering av anmeldelser til Sefo». «Slik det er forklart av mistenkte fremstår det som om ledelsen er opptatt av å gi støtte til mistenkte, mens fornærmede ikke får noen oppbakking. Hvis dette er ledelsens holdning, sliter politidistriktet med et grunnleggende problem».

- Det er feil. SEFO har ikke engang tatt kontakt med meg. Vi har klare rutiner for hvordan vi skal behandle slike saker, sier politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Karl Henrik Sjursen, til Dagbladet.

Han nøler ikke med å kritisere SEFO og reagerer kraftig på kritikken. Men han vil ikke uttale seg om det er begått feil av enkelte tjenestemenn i den konkrete saken.

- Det er en sak som blir fulgt opp internt. Den er ennå ikke ferdig behandlet, sier Sjursen.

- Bevisforspillelse

Politikvinnens advokat John Christian Elden er misfornøyd med at SEFO har henlagt anmeldelsen, men deler etterforsknigsorganets kritikk av politiet.

- Det er vanskelig ikke å være enig med SEFO i den meget sterke kritikken. Det er spesielt når forsøk på bevisforspillelse finner sted på en politistasjon, sier Elden til Dagbladet.

Han godtar ikke at SEFO har henlagt anmeldelsen om sextrakassering. Nå må Riksadvokaten ta stilling til om saken skal følges opp.

- Det virker ikke som politiets ledelse tar arbeidsmiljøet til kvinnelige politiansatte særlig alvorlig, sier Elden - og fyrer også av en salve til Politiets Fellesforbund:

- Det ser ut som det er mer ord enn handling når forbundet definerer dette som et problem, men ikke gjør noe i den konkrete saken.

Politiets Fellesforbund vil ikke gi politikvinnen økonomisk bistand, men mente at saken burde vært løst på et lavere plan internt. Det mente også SEFO.