Sexkurs med Bård

SETERMOEN (Dagbladet): I juli drar 500 soldater fra indre Troms til FN-tjeneste i Kosovo. Men først får de en innføring i høy seksualmoral - og kamuflasjefargede kondomer med på reisen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vet du hva et kyss betyr i Kosovo? Det betyr ingenting. Husk at hiv og aids er farlig, lød formaningen fra komiker Bård Tufte Johansen, mens han kysset en forfjamset ung herre på munnen.

Mannen bak «Åpen Post» var for anledningen leid inn av Forsvaret for å drive utradisjonell seksualundervisning for fredssoldatene.

Høy risiko

- Kjøp og salg av sex er forkastelig. Alle vi soldater har et personlig ansvar for å holde oss unna. Hvordan skal vi oppnå respekt og tillit om vi oppfører oss som drittsekker? Denne holdningskampanjen er helt nødvendig, sier sanitetssoldat Sigurd Holen (20) fra Trondheim, som har vervet seg og det neste året blir en del av den norske KFOR-styrken i Kosovo.

I går ble Barduhallen omgjort til en stor «nattklubb». Lysanlegg, diskorytmer, servitører og dørvakter var på plass for å gjenskape atmosfæren soldatene vil møte når de har permisjon. Det eneste som manglet, var alkohol.

Slik ønsket Forsvaret å rette fokus på hiv/aids, klamydia, herpes og andre seksuelt overførbare sykdommer. Noe av grunnen er at FN-statistikken viser at FN-soldater på fredsoppdrag er langt mer utsatte for sexsmitte enn sivile i samme aldersgruppe.

Sendes hjem

I områder med stor konsentrasjon av FN-soldater finnes det også prostitusjon og ofte regelrette «horehus». De norske soldatene advares mot å la seg friste.

- Soldatene har forbud mot å kjøpe sex eller ha intim omgang med lokalbefolkningen. De som ikke holder seg på matta, har ingenting i min bataljon å gjøre. De blir sendt rett hjem, sier oberstløytnant Iver Tokstad, sjef for Norbataljon.

- Norsk personell skal holde orden i eget hus og ta avstand fra prostitusjon. Dessuten ønsker vi å sette en standard for alt FN-personell, uansett land. For det tredje vil vi bidra til å skape holdninger hos lokalbefolkningen. Oppdraget vårt er å hjelpe til med å bygge et godt samfunn for alle. Da er det viktig at norske soldater deltar aktivt i kampen mot hiv og aids, sier Tokstad.

SEXLÆRER: Bård Tufte Johansen.
SNILL GUTT: Sigurd Holen (20) var en av de rundt 500 soldatene som i går ble advart mot risikosex under FN-tjenesten i Kosovo.