INTERVJUET: Som 17-åring, etter å ha kommet ut av varetekt i 2011, ble hovedtiltalte i sexfelle-saken intervjuet av Trygdekontoret på NRK. Flere av ofrene reagerer på det når de har blitt opplyst om programmet i dag. Skjermdump: NRK
INTERVJUET: Som 17-åring, etter å ha kommet ut av varetekt i 2011, ble hovedtiltalte i sexfelle-saken intervjuet av Trygdekontoret på NRK. Flere av ofrene reagerer på det når de har blitt opplyst om programmet i dag. Skjermdump: NRKVis mer

Sexlokke-offer krever unnskyldning av NRK

Synes intervjuet med gutten som ranet ham er krenkende. NRK vil ikke unnskylde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under hovedforhandlingene mot de fire tiltalte i den såkalte sexfelle-rettssaken i Oslo tingrett ble det i går vist et program fra NRKs Trygdekontoret. I programmet fra 25. oktober 2011 blir den hovedtiltalte 19-åringen i saken intervjuet om sin forretningsmodell som han i dag erkjenner straffskyld for.

I intervjuet forteller den da 17 år gamle siktede gutten i en humoristisk tone hvordan han lokket norske menn i sexfeller for så å presse dem for penger. Intervjuet ble gjort av NRKs stuntreporter Leo Ajkic i Thomas Seltzers populære program.

I rettssaken mot 19-åringen og de tre andre medtiltalte har alle ofrene i saken forklart seg om marerittet de ble utsatt for. En mann i 40-åra forklarte i går hvordan han har slitt med hverdagen etter at han ble lokket i sex-fella, ranet og presset for penger. 11. juni 2011, litt over fire måneder før intervjuet ble sendt på Trygdekontoret, ble mannen påsatt håndjern, slått og truet av den samme gutten som uttaler seg i intervjuet.

Krever unnskyldning Offeret, som ønsker å være anonym, sier til Dagbladet at han finner programmet krenkende.

- Jeg reagerer ikke på at gutten lot seg intervjue, men jeg synes det er galt av en så seriøs kanal som NRK å intervjue ham på denne måten. Jeg synes det er krenkende overfor ofrene. Jeg mener NRK bør komme med en unnskyldning, sier offeret til Dagbladet.

FORSTÅR FORTVILELSEN: Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK sier han forstår ofrenes fortvilelse og redsel i saken, men mener kanalen ikke har gjort noe de bør unnskylde.
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
FORSTÅR FORTVILELSEN: Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK sier han forstår ofrenes fortvilelse og redsel i saken, men mener kanalen ikke har gjort noe de bør unnskylde. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Flere av ofrene har i retten sagt at de reagerer på programmet. Da det ble vist på storskjerm i sal 227 i Oslo tingrett i går, fikk partene i salen se programmet. 19-åringens forsvarer Annette Barlinn ønsket at retten skulle få se programmet i sin helhet for å forstå kontekst der temaet var mannsrollen.

Bistandsadvokat Stian Mæland sier han vurderer å ta saken videre på vegne av sin klient, en mann i 30-åra.

- Vi vurderer å klage til Kringkastingsrådet og Pressens Faglige Utvalg (PFU), hvis vilkårene er oppfylt, sier Mæland til Dagbladet.

Programmet er ikke tilgjengelig i NRK Trygdekontoret sitt vanlige webtv-arkiv, men kan ses i deres gamle nett-tv-arkiv her.

Forstår fortvilelsen, men beklager ikke NRKs underholdsningsredaktør Charlo Halvorsen gjør det overfor Dagbladet klart at de ikke kommer til å be om unnskyldning.

ERKJENNER SKYLD: Alle de fire tiltalte erkjenner straffskyld for ranene av de åtte mennene. Tegning: Fedor Sapegin
ERKJENNER SKYLD: Alle de fire tiltalte erkjenner straffskyld for ranene av de åtte mennene. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

- Jeg har stor forståelse for den fortvilelse og redsel ofrene i denne saken har gått gjennom. Vi gjorde et intervju med den antatte gjerningsmannen for å vise frem en del av virkeligheten som ikke vanligvis er tilgjengelig for norske tv-seere. Vi skjulte hans identitet og dette var da flere år før rettssaken kom opp. Så vi kan ikke se at vi har gjort noe som krever en unnskyldning i denne saken. Selv om vi har forståelse for at det kan oppleves ubehagelig å se den antatte gjerningsmannen i en slik rolle, skriver Halvorsen i en e-post til Dagbladet.

HANS KLIENT KREVER UNNSKYLDNING: Bistandsadvokat Håvard Flatland representerer offeret som ønsker unnskyldning fra NRK. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HANS KLIENT KREVER UNNSKYLDNING: Bistandsadvokat Håvard Flatland representerer offeret som ønsker unnskyldning fra NRK. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer