Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexmisbrukte 16 kvinnelige pasienter på legekontoret: - Jeg vil fortsette som lege

Utenlandske leger begikk flest sexovergrep mot kvinnelige pasienter, viser undersøkelse Dagbladet har gjort.

VIL JOBBE I ANDRE LAND: Den 53 år gamle legen med slovakisk statsborgerskap er dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på en rekke kvinnelige pasienter og mistet sin norske legeautorisasjon. Foto: Dagbladet
VIL JOBBE I ANDRE LAND: Den 53 år gamle legen med slovakisk statsborgerskap er dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på en rekke kvinnelige pasienter og mistet sin norske legeautorisasjon. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar 2011 ble den nå 53 år gamle slovakiske legen dømt i Haugaland tingrett til halvannet års fengsel for å ha forgrepet seg på 16 kvinnelige pasienter.

Den yngste var tidlig i tenårene.

Nå har legen sonet ferdig straffen og bor på en adresse i Oslo. I dag er han arbeidsløs, men planene om å ta opp legeyrket i framtida er klare.

- Jeg kan jobbe som lege i andre land enn Norge. Jeg vil jobbe som lege igjen, sier mannen til Dagbladet.

Han reagerer med sinne på at Dagbladet vil omtale saken mot ham.

- You stole my human rights, sier han.

Sjokktall om overgrep I en ny serie avslører Dagbladet omfanget av seksuelle overgrep mot pasienter på norske legekontorer.

53-åringen er en av 12 leger som mistet legeautorisasjonen Norge i årene 2008, 2009 og 2010 på grunn av ulike seksuelle overgrep mot pasienter. Helsetilsynet mener at legene forgrep seg på pasientene under og i etterkant av konsultasjoner.

I en gjennomgang av samtlige vedtak Helsetilsynet gjorde, har  Dagbladet funnet ut at:

• 39 pasienter ble utsatt for ulike seksuelle overgrep av de 12 legene som mistet autorisasjonen for seksuelle overgrep i løpet av de tre årene.

• Alle de 39 ofrene er kvinner.

LEGEN: Legen har et slovakisk pass og statsborgerskap. Også autorisasjonens hans er fra Slovakia. Foto: Privat
LEGEN: Legen har et slovakisk pass og statsborgerskap. Også autorisasjonens hans er fra Slovakia. Foto: Privat Vis mer

• 32 av overgrepene ble begått av leger med utenlandsk statsborgerskap. Alle disse kom til Norge med en utenlandsk legeautorisasjon.

• Selv om de utenlandske overgrepslegene har mistet autorisasjonen i Norge, kan de fremdeles jobbe som leger i Europa eller resten av verden. De har bare mistet retten til å jobbe som leger i Norge.

I tillegg til legene har også en psykolog mistet sin autorisasjon på grunn av et seksuelt forhold til en tidligere pasient.

Mindreårig pasient Den slovakiske 53-år gamle legen ble blant annet dømt for et overgrep mot en mindreårig jente. Hun kom til legekontoret hans i 2010 med et insektbitt på foten. Helsetilsynet skriver i sitt vedtak at legen «strøk over kjønnsorganet med sprikende fingre for deretter å kjenne på kjertler i lysken mens hånden fortsatt var innenfor trusen».

Handlingen var klart uten medisinskfaglig begrunnelse, konkluderer tilsynet.

Med dagens regelverk kan 53-åringen starte som lege når han vil igjen - utenfor Norge.

- Jeg har fremdeles mine slovakiske papirer i orden. Og jeg har autorisasjon som lege i Slovakia, sier mannen.

Slovakiske myndigheter bekrefter overfor Dagbladet at mannens legeautorisasjon er i sin fulle orden. Papirene gjør at han med loven i hånd kan jobbe som lege og behandle pasienter i alle EU-land. Det er også lett å bli godkjent som lege i Midtøsten, USA og Latin-Amerika.

- Jeg kan jobbe i hele verden, sier legen.

Frykter nye overgrep Da Dagbladet fortalte et av legens ofre at mannen kan få legejobb igjen, reagerte hun med vantro:

- Herregud, hvorfor kan denne mannen jobbe som lege igjen? Dersom han kan reise videre i Europa og jobbe, så må noen ta ansvar for å stoppe ham.

Ifølge dommen mot legen fikk flere av ofrene langvarige problemer og gikk til psykolog. Noen sov dårlig om natta, andre trakk seg vekk fra sosiale sammenhenger og slet med skamfølelse etter overgrepene.

- Lavt nivå Når Dagbladet spør om fengselsdommen blir legen ordknapp.

- Jeg vil ikke snakke så mye om den saken. De som dømte meg der er mennesker på et lavt nivå. Jeg vil ikke havne der nede sammen med dem. Jeg gjorde ikke det de hevder, sier han til Dagbladet.

Han inviterer derimot Dagbladets journalister inn for å slå av en prat i stua, men bare under forutsetning at avisa ikke skriver om saken mot ham, og at journalistene «da er gjester og ikke journalister». Dette blir avslått.

- Da kan jeg kan ikke snakke mer med dere, sier han og går inn i huset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!